Luty 2021
Udostępnij:

1 500 000 ZŁ OTRZYMA DR HAB. INŻ. EWELINA JAMRÓZ, PROF. UR Z WYDZIAŁU TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI W RAMACH PROGRAMU LIDER XI


1 500 000 zł otrzyma dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. UR z Katedry Chemii Wydziału Technologii Żywności w ramach programu LIDER XI.

Wczoraj Narodowe Centrum Badań i Rozwoju wspólnie z Ministerstwem Edukacji i Nauki ogłosiło laureatów XI edycji programu LIDERSpośród 253 młodych badaczy, wyłoniono 63 zdolnych, polskich naukowców, których nagrodzono łączną kwotą aż 89 mln  na realizację projektów badawczych!

Projekt dr hab. inż. Eweliny Jamróz, prof. UR pt. „Nowoczesne, biopolimerowe nośniki składników aktywnych - nanokapsułki wzbogacone glutationem oraz wielowarstwowe folie typu ‘smart’”  otrzymał finansowanie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER XI. Wartość całkowita projektu wynosi 1 500 000,00 zł i tyle samo wyniosła wartość dofiannsowania. Okres realizacji projektu to styczeń 2021 - grudzień 2023 r.

Celem powyższego projektu jest wykorzystanie biopolimerów do opracowania dwóch rodzajów materiałów biodegradowalnych: nanokapsułek wzbogaconych w glutation oraz wielowarstwowych folii typu ‘smart’, które będą pełnić funkcję aktywnych nośników dla substancji biologicznie czynnych.

Jak mówi dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. UR „Rosnąca świadomość środowiskowa, powoduje zwiększenie zainteresowania konsumentów materiałami biodegradowalnymi, które nie mają negatywnego wpływu na środowisko. Ze względu na członkostwo Polski w strukturach europejskich, konieczne jest dostosowanie się do panujących regulacji dotyczących gospodarki odpadami, w szczególności opakowaniowymi. Dlatego pierwsze założenie projektu dotyczy opracowania bezpiecznej dla środowiska aktywnej i/lub inteligentnej wielowarstwowej folii biopolimerowej, wydłużającej okres przydatności do spożycia i poprawiającej jakość oraz bezpieczeństwo świeżych produktów spożywczych. Proponowane rozwiązanie staje się nową ulepszoną formą minimalnego utrwalania żywności, bez negatywnego skutku dla człowieka i środowiska naturalnego”.

Potencjał nanotechnologii może przyczynić się do zrewolucjonowania wielu dziedzin przemysłu. W związku z tym, drugie założenie projektu ma na celu otrzymanie innowacyjnego systemu uwalniania substancji aktywnie czynnej, glutationu, opartego na zastosowaniu biopolimerów z wykorzystaniem metody layer-by-layer. Biopolimerowe nanokapsułki wzbogacone w glutation zostaną zaaplikowane metodą elektrospinningu na wcześniej przygotowaną prozdrowotną przekąskę okołowysiłkową dedykowaną sportowcom. Opracowanie całkowicie naturalnej przekąski o optymalnym składzie do wykorzystania w okresie okołowysiłkowym dodatkowo wzbogaconej w glutation zamknięty w biopolimerowych nanokapsułkach wkomponuje się w rosnące potrzeby rynku suplementów diety.


Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Więcej informacji na temat programu Lider

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rektor[a]urk.edu.pl
12 633 62 45
12 662 42 51
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR