|
Projekty współfinansowane przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój
Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014 - 2020
Oś III - Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju
Działanie 3.1 Kompetencje w szkolnictwie wyższym
„Młodzi odkrywcy ze Świątnik Górnych”
https://www.facebook.com/MlodziOdkrywcyZeSwiatnikGornych/
Celem projektu jest podniesienie kompetencji 70 uczniów/uczennic zamieszkujących lub uczęszczających do szkół na terenie gminy Świątniki Górne oraz 30 rodziców uczniów.
Działanie 3.3 Międzynarodowe Programy Kształcenia
„The University of Agriculture – open space for you”
Celem projektu jest poprawa dostępności międzynarodowych programów kształcenia dla studentów rozpoczynających dwuletnie studia stacjonarne drugiego stopnia w roku akademickim 2018/2019 na kierunkach Ochrona środowiska i Rolnictwo na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Wartość projektu: 2 319 656,41 zł; w tym wkład z EFS 2 319 656,41 zł
Termin realizacji: 01.04.2018 – 31.12.2020
Działanie 3.5. Kompleksowe programy szkół wyższych.
„Zintegrowany Program Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie”
ZINTEGROWANY PROGRAM UNIWERSYTETU ROLNICZEGO IM. H. KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
„Zintegrowany Program Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie” projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój w ramach działania 3.5. Kompleksowe programy szkół wyższych.
OKRES REALIZACJI PROJEKTU:
Projekt będzie realizowany w okresie 01.05. 2018r. - 31.05. 2021r.
CELEM GŁÓWNYM PROJEKTU JEST:
· poprawa jakości funkcjonowania Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie poprzez realizację Programu Zintegrowanego uczelni dla kadry akademickiej i studentów,
· podniesienie kompetencji osób uczestniczących w edukacji na poziomie wyższym odpowiadającym potrzebom gospodarki, rynku pracy i społeczeństwa,
· wsparcie zmian organizacyjnych i podniesienie kompetencji kadr w systemie szkolnictwa wyższego,
· wsparcie świadczeń wysokiej jakości usług przez Akademickie Biuro Karier wspomagających studentów/ki w rozpoczęciu aktywności zawodowej na rynku pracy poprzez podnoszenie kompetencji osób uczestniczących w edukacji na poziomi wyższym w obszarze kluczowym dla gospodarki i rozwoju kraju
GRUPA DOCELOWA:
· kadra kierownicza i administracyjna Uniwersytetu Rolniczego - szkolenia
· kadra dydaktyczna Uniwersytetu Rolniczego - 3 miesięczne staże krajowe i zagraniczne, szkolenia
· pracownik Biura Karier UR - szkolenia
· studenci rozpoczynający w roku akademickim 2019/2020 studia II stopnia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, Leśnictwo, Odnawialne Źródła Energii i Gospodarka Odpadami (w tym studenci będący cudzoziemcami) - program kształcenia w języku angielskim
SZKOLENIA DLA PRACOWNIKÓW ADMINISTRACYJNYCH:
· PRINCE 2 - poziom Practitioner i Foundation
· Program Horyzont 2020 wymogi i realia
· Zarządzanie czasem i organizacja pracy
· Efektywna komunikacja interpersonalna + asertywność
· Radzenie sobie ze stresem
· Szkolenia językowe
· Studia podyplomowe – Zarządzanie projektami finansowanymi ze środków UE
SZKOLENIA DLA KADRY DYDAKTYCZNEJ UR:
· Zastosowanie Statistica w planowaniu badań empirycznych i opracowywaniu ich wyników w naukach przyrodniczych (obsługa programu Statistica, przygotowywanie danych na potrzeby analiz statystycznych)
· Sieci neuronowe (metody uczenia sieci neuronowych, Statisctica Automatyczne Sieci Neuronowe)
· Data mining (idee data mining, Statistica Data Miner, moduły systemu Statistica Data Miner)
· Analizy wielowymiarowe (skale pomiaru zjawisk, zmienna losowa, graficzne metody prezentacji danych, regresja wieloraka)
· Szkolenia językowe
DZIAŁANIA SKIEROWANE DLA STUDENTÓW:
· Zajęcia prowadzone w języku angielskim również przez wykładowców z zagranicznych uczelni
· Bezpłatne ćwiczenia terenowe dla studentów Leśnictwa
· Zakwaterowanie i utrzymanie studentów kierunku Odnawialne Źródła Energii i Gospodarka Odpadami, będących cudzoziemcami na terenie Polski przez okres 14 miesięcy
REZULTATY PROJEKTU:
· Podniesienie kompetencji kadry kierowniczej i administracyjnej w obszarze zarządzania finansami, projektami, kapitałem ludzkim, nabycie kompetencji twardych
· Podniesienie kompetencji kadry kierowniczej i administracyjnej uczelni w kontekście dostosowania Uczelni do wymogów wprowadzonych w reformie szkolnictwa wyższego
· Podniesienie kompetencji pracowników uczelni w zakresie: zarządzania projektami oraz pozyskiwania i rozliczania projektów finansowanych z funduszy zewnętrznych
· Podniesienie kompetencji kadry dydaktycznej UR w zakresie prowadzenia dydaktyki i rozwoju kompetencji językowych
· Podniesienie kompetencji pracowników Biura Karier Uniwersytetu Rolniczego w zakresie poszukiwania pracy i wzmacniania motywacji studentów
· Poszerzenie teoretycznej i praktycznej wiedzy specjalistycznej oraz rozwój kompetencji językowych przez studentów objętych projektem.
WAROŚĆ PROJEKTU:
Dofinansowanie: 6 154 772,10 zł, w tym wkład EFS 5 968 897,98 zł
"Zrównoważony rozwój uczelni"
„ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ UCZELNI”
Projekt „Zrównoważony rozwój uczelni” współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych
CEL GŁÓWNY PROJEKTU:
Celem głównym projektu jest wdrożenie w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
w okresie 48 miesięcy kompleksowych zmian projakościowych w zakresie kształcenia oraz funkcjonowania Uczelni w celu dostosowania kształcenia do potrzeb Województwa Małopolskiego oraz współczesnej gospodarki.
Cel główny zostanie uzyskany dzięki realizacji celów szczegółowych:
1. Opracowanie i realizacja programu kształcenia na dwóch kierunkach studiów II stopnia, prowadzonych na Uniwersytecie Rolniczym, opartych o innowacje w celu lepszego przygotowania absolwentów do realizacji wyzwań nowoczesnej gospodarki Małopolski i społeczeństwa.
2. Podniesienie kompetencji oraz zdobycie praktycznego doświadczenia studentów przez udział w wysokiej jakości programach staży.
3. Wzrost umiędzynarodowienia Uczelni poprzez włączenie w proces edukacji wykładowców z zagranicy.
4. Podniesienie kompetencji kadry dydaktycznej UR poprzez wzmocnienie umiejętności dydaktycznych związanych z e-learningiem, wykorzystywanych w procesie kształcenia.
5. Wsparcie zmian organizacyjnych i podniesienie kompetencji pracowników kadry kierowniczej i administracyjnej UR w Krakowie.
OKRES REALIZACJI PROJEKTU: 01.10.2019 r. - 30.09.2023 r.
WARTOŚĆ PROJEKTU: 11 714 493,98 zł, w tym wkład EFS 9 872 975,53 zł
„Innowacyjny Program Strategicznego Rozwoju Uczelni”
PROJEKT „INNOWACYJNY PROGRAM STRATEGICZNEGO ROZWOJU UCZELNI” współfinansowany przez Unię Europejską z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, w ramach działania 3.5. Kompleksowe programy szkół wyższych.
OKRES REALIZACJI PROJEKTU: od 01.03.2019 r. do 28.02.2023 r.
Celem głównym projektu jest wdrożenie w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja
w Krakowie kompleksowych zmian projakościowych w zakresie kształcenia oraz funkcjonowania Uczelni w celu dostosowania kształcenia do potrzeb współczesnej gospodarki.
Działania projektowe realizowane będą w ramach następujących obszarów:
- Dostosowanie programu kształcenia w zakresie kompetencji kluczowych dla gospodarki
Wsparciem zostaną objęci studenci rozpoczynający w roku akademickim 2019/2020 studia stacjonarne I stopnia na kierunkach: biotechnologia, ochrona środowiska, rolnictwo, jakość
i bezpieczeństwo środowiska, biogospodarka, geodezja, inżynieria środowiska, techniki rolnicze
i leśne, technologia żywności, żywienie człowieka, dietetyka, biologia stosowana, zootechnika.
W ramach zadania nr 1 zostanie zakupiony sprzęt stanowiący wyposażenie pracowni fizyki
i chemii, zmodyfikowane zostaną ćwiczenia z przedmiotu Fizyka, Chemia Rolna i Chemia Środowiska oraz opracowane nowe ćwiczenia laboratoryjne z ww. przedmiotów. Projekt zakłada zatrudnienie wykładowców z zagranicy, co przyczyni się do podniesienia poziomu dydaktycznego Uczelni i umocnienia jej pozycji w rankingach międzynarodowych.
- Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości
Do zadania nr 2 zrekrutowanych zostanie400 studentów/ek, którzy w latach 2019 -2022 studiować będą na czterech ostatnich semestrach I i II stopnia realizujących program kształcenia na wszystkich kierunkach.
Formy wsparcia studentów/ek:
- Indywidualne Poradnictwo Zawodowe.
- Warsztaty z zakresu zakładania oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
- Mentoring – indywidualne spotkania studentów z mentorem mające na celu dopracowanie pomysłów biznesowych studentów, wsparcie działań i przedsiębiorczości.
- Networking – spotkania grupowe studentów z przedstawicielami środowiska biznesowego.
- Targi przedsiębiorczości.
- Wzmocnienie programu kształcenia doktorantów
Wsparciem zostanie objętych 10 doktorantów/ek wykazujących największy potencjał naukowy, którzyukończyli II rok studiów III stopnia kształcenia w trybie stacjonarnym oraz mają otwarty przewód doktorski. W ramach zadania przewidziany jest udział doktorantów/ek
w trzymiesięcznym stażu zagranicznym.
- Działania podnoszące kompetencje dydaktyczne kadr Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
Zadanie obejmuje organizację szkoleń informatycznych i językowych dla 185 pracowników dydaktycznych Uniwersytetu Rolniczego oraz udział 35 osób w zagranicznym stażu dydaktycznym.
- Działania podnoszące kompetencje zarządcze kadr kierowniczych i administracyjnych
W ramach zadania realizowane będą szkolenia dla kadry kierowniczej i administracyjnej (200 osób) w zakresie podnoszenia kwalifikacji, zarządzania zespołem, kompetencjami, finansami
i pozyskiwaniem środków finansowych ze środków zewnętrznych.
WARTOŚĆ PROJEKTU:10 835 378,67 zł, w tym wkład własny: 325 700,00 zł.
Strona projektu: ipsr.urk.edu.pl
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020
Działanie 4.1
„Opracowanie metody wytwarzania produktów piekarniczych o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy”
Projekt pt.: „Opracowanie metody wytwarzania produktów piekarniczych o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Działania 4.1 Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Okres realizacji: 01.04.2019 r. - 31.10.2022 r.
Budżet projektu: 7 544 733,45 PLN
Skład konsorcjum:
Liderem konsorcjum jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Partnerami projektu są:
Instytut Fizjologii Roślin PAN,
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB,
HMH HARDEK MĄKA HARDEK SPÓŁKA JAWNA,
ROBERT TYRAN Piekarnia-Cukiernia.
Opis projektu:
Białka glutenowe pszenicy odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka, a jednocześnie stanowią grupę alergenów pokarmowych, które u osób z nietolerancją glutenu wywołują szereg objawów chorobowych.
Celem projektu jest opracowanie metody wytwarzania pieczywa i wyrobów cukierniczych, w których właściwości alergizujące gliadyn i glutenin zostaną obniżone o około 80%-90%, dzięki czemu wymienione klasy środków spożywczych staną się bezpieczne, zdrowe i przydatne w żywieniu osób z alergią na gluten.
Oczekiwany efekt końcowy zostanie osiągnięty przy zastosowaniu rozwiązań z zakresu genetyki/hodowli roślin, agrotechnicznym i technologicznym.
Materiałem wyjściowym do badań i opracowania finalnej technologii jest wytworzona przez członków konsorcjum forma pszenicy zwyczajnej pozbawioną silnie alergizujących frakcji białkowych z grupy α, β i ω-gliadyn (Wasko.gl-). Mąka uzyskiwana z jej ziarna wykazuje obniżone właściwości alergizujące, a zarazem lepsze parametry jakościowe.
W trakcie realizacji projektu jej materiał nasienny będzie udoskonalany metodami hodowli zachowawczej, namnażany i testowany przy różnych poziomach nawożenia azotem i siarką, co pozwoli na opracowanie metody uprawy obniżającej dodatkowo poziom białek alergizujących w ziarniakach pszenicy bez pogorszenia właściwości technologicznych. Nasiona będą też poddawane specyficznej modyfikacji technologicznej opartej na procesie traktowania naturalnymi ekstraktami roślinnymi zawierającymi związki o właściwościach koagulujących celem obniżenia alergeniczności białek gluteninowych.
Docelową grupę odbiorców pieczywa hipoalergicznego stanowić będą osoby uczulone na białka pszenicy, w dalszej kolejności wszyscy konsumenci pieczywa.
Za część badawczą projektu odpowiedzialny będzie Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (lider projektu), Instytut Fizjologii Roślin PAN, oraz Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB. Próby technologiczne i niektóre prace badawcze będą realizowane przez partnerów przemysłowych: HMH HARDEK MĄKA HARDEK Sp. j. (Cukiernia Wadowice) oraz Piekarnię-Cukiernię Robert Tyran.
Końcowym efektem projektu będą opracowane receptury produktów cukierniczych i piekarniczych, które zostaną wdrożone na rynek na skalę półprzemysłową.
„Opracowanie innowacyjnych włóknin ochronnych z dodatkiem piór”
Projekt pt. „Opracowanie innowacyjnych włóknin ochronnych z dodatkiem piór” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Działania 4.1 Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Okres realizacji: 01.11.2018 r. – 30.04.2022 r.
Budżet projektu: 8 157162,50 PLN
„Opracowanie technologii i uruchomienie produkcji mączek mineralnych wytworzonych z odpadów górnictwa surowców ...
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
Projekt realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Regionalne Agendy Naukowo-Badawcze
„OPRACOWANIE TECHNOLOGII I URUCHOMIENIE PRODUKCJI MĄCZEK MINERALNYCH WYTWORZONYCH Z ODPADÓW GÓRNICTWA SUROWCÓW SKALNYCH I ENERGETYKI ZAWODOWEJ”
Okres realizacji: 01.07.2018r. – 30.06.2021r.
Wartość projektu: 4 096 268,51 zł
Wkład z Funduszy Europejskich: 3 060 268,51 zł
Skład konsorcjum:
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Lider
- MIDAR Sp. z o.o.
Cele projektu: Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej, energooszczędnej i ekologicznej technologii recyklingu odpadów mineralnych (m.in. popiołów, szlamów, osadów z procesów technologicznych, złóż antropogenicznych).
Planowane efekty: Przetwarzanie wspomnianych odpadów pozwoli na wprowadzenie na rynek unikatowych mączek mineralnych, dedykowanych do stosowania m.in. w procesach rekultywacji gruntów zdegradowanych oraz przywracania gruntom przeznaczonym pod wieloletnią uprawę monokulturową pierwotnych właściwości fizyko-chemicznych. Produkowane mączki mineralne będą:
1) wykonane z surowców w 100% obojętnych dla środowiska;
2) charakteryzowały się niezmiennymi, wysokimi parametrami jakościowymi;
3) wytwarzane zgodnie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa i ochrony środowiska.
Działanie 4.4
„Inkubator Innowacyjności 2.0”
„Inkubator Innowacyjności 2.0” strona projektu https://inkubator2.urk.edu.pl/
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020
„Wirtualne pole, realny produkt” – stworzenie nowatorskiego modelu sprzedaży produktów rolnych
„Wirtualne pole, realny produkt” – stworzenie nowatorskiego modelu sprzedaży produktów rolnych
Operacja realizowana w ramach działania WSPÓŁPRACA objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Dofinansowanie projektu: 1 451 285,00 zł
Okres realizacji projektu: 01.03.2020 r. – 28.02.2022 r.
Nazwa Grupy Operacyjnej: Grupa Wirtualne Pole
Lider Grupy Operacyjnej: IQon Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Partnerzy:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Grzegorz Patoła – właściciel gospodarstwa rolnego
Marcin Natanek – właściciel firmy
Cel operacji:
Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnego modelu sprzedaży produktów rolnych w postaci serwisu internetowego, umożliwiającego zamówienie uprawy produktów rolnych bezpośrednio u rolnika na konkretnym, wydzielonym obszarze pola uprawnego. Operacja ta zakłada wprowadzenie do obrotu produktów (warzywa, owoce) objętych załącznikiem nr 1 do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Projekt poprzez wprowadzenie nowej technologii informatycznej, nowych metod organizacji wprowadzania do obrotu produktów rolnych oraz nowych metod marketingu, ma na celu stworzenie nowych możliwości dla rolników oraz konsumentów na terenie całego kraju, ze szczególnym uwzględnieniem małych gospodarstw rolnych.
Opis realizacji operacji:
Rozwiązanie, jakim jest stworzenie „wirtualnego pola”, polega na wprowadzeniu nowatorskiego sposobu składania zamówienia i jego realizacji, w którym jedynym „pośrednikiem” między rolnikiem a konsumentem będzie stworzony na potrzeby projektu serwis internetowy. Konsument ma możliwość „wydzierżawienia” konkretnego fragmentu pola u rolnika, zlecenia mu uprawy konkretnych produktów rolnych, a także sposobu przechowywania i dostarczenia upraw.
Projekt polega na opracowaniu i wdrożeniu innowacyjnej platformy do kontraktowej sprzedaży rolniczej w modelu partycypacji rolnika i konsumenta w pięciu etapach czteromiesięcznych, dostosowanej do realiów i potrzeb grup docelowych.
Operacja ta wymaga stworzenia zaawansowanych modułów, opartych na autorskich algorytmach informatycznych. Zastosowanie tych rozwiązań umożliwi połączenie
w jednej operacji zamówienia produktów rolnych, ich wyceny, a także usług dodatkowych, takich jak: przechowywanie, mrożenie, robienie przetworów oraz transport produktów.
Moduł inteligentnej wyceny produktów i usług rolnika – umożliwi wycenę produktów, bazując na algorytmie, czerpiącym informacje z ustawień preferencji rolnika, zakresu jego oferty, cech jego działki, a także z bazy wiedzy rolniczej oraz informacji
o cenach obowiązujących aktualnie na rynku. Moduł ten pozwoli na szybką i adekwatną wycenę produktów i usług rolnika.
Moduł tworzenia wirtualnego pola – umożliwi graficzne przedstawienie pola uprawnego z podziałem na sektory.
Moduł inteligentnego tworzenia zamówienia – umożliwi złożenie zamówienia wykonalnego na danym terenie, poprzez zastosowanie algorytmów, które będą czerpać informacje z danych o preferencjach zamawiającego, z danych o rolniku, jego polu i ofercie, a także z danych zawartych w bazie wiedzy rolniczej. Wynikiem będzie skonfigurowanie optymalnego zamówienia z informacją o jego cenie, wielkości spodziewanych plonów czy też terminów ich zbiorów.
Moduł generowania rozpiski prac rolnych – umożliwi stworzenie harmonogramu prac
z podziałem na poszczególne okresy w oparciu o dane z konkretnego zamówienia
i w odniesieniu do konkretnego fragmentu pola oraz rolnika. Moduł ten bazować będzie na algorytmie czerpiącym dane z zamówienia i bazy wiedzy rolniczej.
Moduł wiedzy rolniczej – służyć będzie do gromadzenia i skategoryzowania wiedzy rolniczej w taki sposób, aby mogła być ona wykorzystywana przez pozostałe moduły.
Rezultaty operacji:
Efektem realizacji projektu będzie powstanie nowej technologii, w postaci serwisu internetowego, umożliwiającej wprowadzenie do obrotu produktów rolnych.
Rolnicy uzyskają nowe narzędzie sprzedaży produktów rolnych, znacznie ograniczające ilość pośredników sprzedaży, co przełoży się na zwiększenie marży oferowanych produktów. Wprowadzenie tego rozwiązania będzie wiązało się z koniecznością zmiany sposobu uprawy warzyw i owoców, a także zwiększeniem w niektórych przypadkach nakładu pracy rolnika. W efekcie spowoduje to jednak wzrost rentowności gospodarstwa rolnego – sprzedawany będzie produkt wraz z usługą, co przełoży się na większe zyski. Rolnik będzie miał także możliwość podpisania z konsumentem umowy na wynajem działki uprawnej, co zagwarantuje rolnikowi zysk niezależnie od plonów
w danym roku.
Konsumenci uzyskają nowe narzędzie do zaopatrywania się w produkty rolne ze sprawdzonego źródła. Zostaną „włączeni” w proces produkcji warzyw i owoców, poprzez uczestnictwo w procesie planowania, produkcji rolnej oraz zbiorów – konsumenci będą mieli możliwość samodzielnej uprawy swoich produktów pod nadzorem rolnika lub zlecenia rolnikowi sposobu uprawy i zbioru produktów, a także dodatkowych usług, takich jak przechowywanie czy przetwarzanie tych produktów.
"Opracowanie mobilnej technologii badania pestycydów w produktach rolnych oraz identyfikacji źródła pochodzenia produktów rolnych"
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Tytuł projektu: Opracowanie mobilnej technologii badania pestycydów w produktach rolnych oraz identyfikacji źródła pochodzenia produktów rolnych.
Nazwa programu: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Działanie 16 „Współpraca”
Całkowity budżet operacji: 3.325.349,16 PLN
Kwota pomocy: 2 710 011,00 PLN
Numer umowy o przyznaniu pomocy: 00005.DDD.6509.00008.2018.01
Źródła finansowania operacji: Zaliczka i wkład własny, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz krajowe środki publiczne
Okres realizacji projektu: 01.04.2020 r. – 31.03.2022 r.
Projekt realizowany jest w konsorcjum o nazwie GRUPA OPERACYJNA BEZPIECZNA ŻYWNOŚĆ, którą tworzą:
- AGRO SMART LAB sp. z o.o. z siedzibą w Koniuszy, ul. Niegardów 26, 32-104 Koniusza
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie z siedzibą w Krakowie, al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
Celem Operacji jest opracowanie i wdrożenie innowacji technologicznej i marketingowej w obszarze zarządzania bezpieczeństwem produktów rolnych oraz wprowadzania bezpiecznych produktów rolnych do sprzedaży. W ramach projektu zostanie opracowany i wdrożony nowoczesny system pomiarowy do wykrywania obecności pozostałości pestycydów w warzywach i owocach. Mobilny (poza-laboratoryjny) system diagnostyczny umożliwi szybki i tani pomiar zawartości pestycydów w produktach rolnych w miejscu produkcji.
W rezultacie operacji producent dostanie do ręki narzędzie, pozwalające w sposób ekonomiczny przetestować pozostałości pestycydów w miejscu produkcji. Pozwoli to optymalizować zarządzanie produkcją i zbiorami, tak aby dostarczać klientowi produkt najwyższej jakości.
Ponadto przewidywana jest redukcja spożywania przez konsumentów pozostałości pestycydów wraz z żywnością i wodą pitną oraz ochrona środowiska przed szkodliwymi efektami związanymi ze stosowaniem pestycydów.
Proponowana w tym projekcie nowa linia produktów „Przebadane na zawartość pestycydów” jest świetną alternatywą dla konsumentów, którzy nabywając owoce i warzywa produkowane w tradycyjny sposób, będą mieć pewność, że nie mają one pozostałości środków ochrony roślin, poprzez oznakowanie na etykiecie. Na rynku polskim brak jest w tej chwili linii produktów owoców i warzyw, które byłyby oznakowane „Przebadane na zawartość pestycydów”.
"Operacja „Środowiskowe i społeczne efekty prac urządzeniowo-rolnych w Polsce”
Operacja „Środowiskowe i społeczne efekty prac urządzeniowo-rolnych w Polsce”
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partner KSOW
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji 30-198 Kraków, ul. Balicka 253 C
Nazwa operacji
Środowiskowe i społeczne efekty prac urządzeniowo-rolnych w Polsce
Termin realizacji operacji
01.07.2020 r. – 29.10.2021 r.
Kwota dofinansowania
442 330,92 zł
Cele i efekty operacji
Celem operacji jest określenie wymiernego wkładu prac urządzeniowo-rolnych – w tym głównie scaleń gruntów – w realizację celów środowiskowych i społecznych na obszarach wiejskich w Polsce.
Cele szczegółowe obejmują:
· Opracowanie ekspertyz obejmujących wypracowanie metodyki i dokonanie oceny prowadzonych prac na 8 obiektach scaleniowych z 4 województw.
· Rozpropagowanie wyników ekspertyz poprzez przeprowadzenie ogólnopolskiego seminarium, wydanie publikacji drukowanej oraz stworzenie strony internetowej operacji.
· Zwiększenie wiedzy społeczeństwa i potencjalnych beneficjentów dotyczących możliwości wynikających z realizacji prac urządzeniowo-rolnych, do czego mogą się przyczynić wyżej wymienione działania promocyjne.
Formy realizacji operacji:
· Wydanie publikacji pt. „Środowiskowe i społeczne efekty prac urządzeniowo-rolnych” , która zostanie udostępniona uczestnikom ogólnopolskiego seminarium oraz rozdystrybuowana bibliotekom, instytucji zarządzającej PROW 2012-2020 – Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wybranym instytucjom i ośrodkom naukowym zajmującym się pracami urządzeniowo-rolnymi w Polsce.
· Opracowanie trzech ekspertyz dotyczących oceny wkładu prac urządzeniowo-rolnych, w tym głównie scaleń, w realizację korzyści środowiskowych i społecznych na obszarach wiejskich w Polsce, jako centralne elementy operacji:
- Ekspertyza nr 1 „Opracowanie metodyki i zakresu oceny wkładu prac urządzeniowo-rolnych w realizację celów środowiskowych i społecznych na obszarach wiejskich w Polsce”;
- Ekspertyza nr 2 „Ocena wkładu zrealizowanych prac urządzeniowo-rolnych w realizację celów środowiskowych i społecznych na obszarach wiejskich na przykładzie 4 obiektów – po jednym obiekcie z województw (alfabetycznie): dolnośląskiego, lubelskiego, małopolskiego i śląskiego w perspektywie PROW 2007-2013 lub 2014-2020”;
- Ekspertyza nr 3 „Ocena wkładu założeń do projektów scalenia gruntów w realizację celów środowiskowych i społecznych na obszarach wiejskich na przykładzie 4 obiektów – po jednym obiekcie z województw (alfabetycznie): dolnośląskiego, lubelskiego, małopolskiego i śląskiego zrealizowanych w perspektywie PROW 2014-2020”.
· Organizacja ogólnopolskiego seminarium pn. „Środowiskowe i społeczne efekty prac urządzeniowo-rolnych” dla kadry kierowniczej i przedstawicieli podmiotów, które są lub powinny być zaangażowane w prace urządzeniowo-rolne.
· Utworzenie strony internetowej pn. „Środowiskowe i społeczne efekty prac urządzeniowo-rolnych”, służącej upublicznieniu wyników operacji.
Operacja skierowana jest do:
Rolników i właścicieli gruntów, na których nie realizowano dotychczas prac urządzeniowo rolnych oraz kadry kierowniczej i przedstawicieli podmiotów, które powinny być zaangażowane w prace urządzeniowo-rolne we wszystkich województwach:
· Urzędów Gmin,
· Wojewódzkich Biur Geodezji i Terenów Rolnych,
· Urzędów Wojewódzkich (departamenty/wydziały merytoryczne),
· Urzędów Marszałkowskich (departamenty, wydziały merytoryczne),
· Samorządów lokalnych,
· Oddziałów Terenowych Krajowych Ośrodków Wsparcia Rolnictwa,
· Ośrodków Doradztwa Rolniczego,
· Regionalnych Dyrekcji Ochrony Środowiska,
· Regionalnych Zarząd Gospodarki Wodnej oraz podległych im Zarządów Zlewni i Nadzorów Wodnych,
· Oddziałów Terenowych Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
Program Operacyjny Polska Cyfrowa 2014 - 2020
„Integracja i mobilizacja danych o różnorodności biotycznej Eukaryota w zasobach polskich instytucji naukowych”
Regionalny Program Operacyjny Województwa Małopolskiego 2014 - 2020
Oś Priorytetowa 10 - Wiedza i Kompetencje
Działanie 10.2 Rozwój kształcenia zawodowego, Poddziałanie 10.2.3
„Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”
MODERNIZACJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W MAŁOPOLSCE II
Projekt „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II” współfinansowany jest ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020. Zadanie stanowi kontynuację i rozszerzenie działań pilotażowych wdrażanych w latach 2014-2015 obejmujących realizację zajęć dydaktycznych dla uczniów z wykorzystaniem nowoczesnych technologii informatyczno-komunikacyjnych.
Okres realizacji: 01.01.2016 r. – 30.09.2023 r.
Cel projektu: zwiększenie szans na zatrudnienie uczniów kształcących się w szkołach zawodowych poprzez poprawę efektywności kształcenia zawodowego oraz podniesienie
u uczniów małopolskich gimnazjów zdolności do podejmowania właściwych decyzji dotyczących dalszej ścieżki edukacyjnej i zawodowej. Działania skierowane są do uczniów i kadry szkół oraz placówek prowadzonych przez województwo małopolskie.
Rezultat: podniesienie atrakcyjności kształcenia poprzez zwiększenie konkurencyjności na rynku pracy, uzyskanie dodatkowych kompetencji, wzmocnienie współpracy z przedsiębiorcami, inwestycje w infrastrukturę -wspieranie i rozwój kształcenia zawodowego w regionie, w tym CKZ
w subregionach w zakresie tworzenia sieci nowoczesnych placówek kształcenia zawodowego współpracujących z przedsiębiorcami– odpowiadających na potrzeby rynku pracy -wdrażanie nowego modelu nauczania z wykorzystaniem TIK w zakresie 7 obszarów zawodowych, we współpracy z uczelniami, jego upowszechnianie i przeszkolenie nauczycieli. Rezultat: poszerzenie wiedzy z zakresu przedmiotów zawodowych z wykorzystaniem TIK dla ok. 2000 uczniów
i przeszkolenie 400 nauczycieli z kompetencji cyfrowych -wsparcie orientacji zawodowej uczniów gimnazjów.
Prowadzenie działań w komponencie Małopolskiej Chmury Edukacyjnej przez Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie odbywać się będzie w obszarze żywność oraz środowisko. W ramach zadań planuje się przeprowadzenie następujących typów zajęć, których odbiorcami będą uczniowie małopolskich techników:
- zajęcia on-line prowadzone będą z wykorzystaniem nowoczesnych TIK-funkcjonalności sprzętu „chmurowego”, umożliwią jak najlepsze korzystanie z potencjału intelektualnego uczelni za pośrednictwem nauczycieli akademickich realizujących wykłady/ćwiczenia
w formie videokonferencji.
- warsztaty letnie oraz weekendowe umożliwią poznanie uczniom środowiska szkoły wyższej, co ma docelowo zwiększyć ich świadomość w zakresie wyboru dalszej ścieżki edukacyjnej.
Wartość projektu dla UR: 1 012 176,00 zł
Wysokość dofinansowania dla UR: 910 958,40 zł
Wysokość wkładu własnego UR: 101 217,60 zł
Horyzont 2020
„BOOSTING EUROPEAN CITIZENS KNOWLEDGE AND AWARENESS OF BIOECONOMY - BLOOM”
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
„BOOSTING EUROPEAN CITIZENS KNOWLEGDE AND AWARENESS OF BIO-ECONOMY - BLOOM”
Okres realizacji: 01.11.2017 r. – 31.12.2020 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020
Umowa grantowa nr 773983
Budżet projektu: 2 400 000,00 EUR
Skład konsorcjum:
- Zentrum für Soziale Innovation GMBH - Austria - KOORDYNATOR PROJEKTU
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Polska
- Centrum Nauki Kopernik - Polska
- Campus De Excelencia Internacionalen Agroalimentacion - Hiszpania
- EUN Partnership AISBL - Belgia
- Global Ecovillage Network of Europe - Niemcy
- Jyvaskylan Ammattikokeakoulu - Finlandia
- Medienwerkstatt Linz - Austria
- Oekosoziales Forum Europa - Austria
- Stichting Wageningen Research - Holandia
- Vetenskap & Allmänhet, VA - Szwecja
- Wissenschaftsladen Bonn - Bonn EV – Niemcy
- Otelo Egen- Austria
Głównym celem tego projektu jest stworzenie otwartych i świadomych dialogów, współtworzonych przez obywateli europejskich, społeczeństwo obywatelskie, sieci innowacyjne w dziedzinie biogospodarki, lokalne ośrodki badawcze, interesariuszy z biznesu i przemysłu oraz różnych szczebli administracji, w tym Komisję Europejską. BLOOM opracuje pięć hubów (społeczności wymiany dobrych praktyk), które pozwolą na iteracyjny proces, który obejmą wszystkie zainteresowane strony poprzez różne cykle rozwoju wartości, umożliwiając wzajemną wymianę i generowanie pomysłów poprzez dzielenie się wiedzą i doświadczeniami. W ramach współtworzonych warsztatów zostaną opracowane, zbadane i zatwierdzone działania informacyjne, które będą dokładnie dostosowane do regionalnych potrzeb zainteresowanych stron.
Celem projektu jest:
(a) wzrost świadomości i wiedzy na temat biogospodarki poprzez umożliwienie otwartego i świadomego dialogu w trakcie procesów innowacji dotyczących biogospodarki ,
(b) budowanie i wzmacnianie społeczności bioekonomicznej,
(c) wzmocnienie wspólnej interpretacji koncepcji, dostarczającej rzetelnego wglądu w biogospodarkę, jej praktyki, korzyści i konsekwencje ,
(d) wspieranie nauki i edukacji. Dzięki temu projekt przyczyni się do zmniejszenia istniejących barier w zakresie biogospodarki i pobudzi działania w zakresie biogospodarki na poziomie regionalnym i unijnym.
„FOOD SCIENCE, TECHNOLOGY AND ENGINEERING – EUROPEAN JOINT DOCTORATE TRAINING TOWARDS KNOWLEDGE, SKILLS AND MOBILITY – EJDFOODSCI”
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
„FOOD SCIENCE, TECHNOLOGY AND ENGINEERING – EUROPEAN JOINT DOCTORATE TRAINING TOWARDS KNOWLEDGE, SKILLS AND MOBILITY – EJDFOODSCI”
Okres realizacji: 01.09.2016r. – 31.08.2020 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską w ramach programu Horyzont 2020
umowa grantowa nr 722166
Budżet projektu: 2 078 485,56 EUR
Skład konsorcjum:
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie – Polska – KOORDYNATOR PROJEKTU
- Kobenhavns Universitet - Dania
- The University of Nottingham – Wielka Brytania
- Universiteit Gent – Belgia
- Technische Universitat Berlin – Niemcy
- Katholieke Universiteit Leuven – Belgia
Partnerzy:
- FlavorActiV Limited – Wielka Brytania
- Versuchs-und Lehranstalt fur Brauerei in Berlin (VLB) EV - Niemcy
- Carlsberg AS – Dania
- Boortmalt NV - Belgia
Celem projektu jest wyszkolenie 8 młodych naukowców (ESR) w innowacyjnym, międzynarodowym programie studiów doktoranckich, aby mogli stać się najwyższej klasy specjalistami i profesjonalnymi liderami na rynku pracy, gotowymi do wprowadzania innowacji i zarządzania zaawansowanymi badaniami. Ukończenie programu szkoleniowego zapewni ESRom odpowiednią wiedzę, umiejętności i świadomość rzeczywistości naukowo-biznesowej, kluczowej dla naukowych i / lub komercyjnych projektów badawczych.
Cele szkolenia zostaną osiągnięte poprzez udział ESR w:
-specjalistycznych kursach a) z zakresu wiedzy nauk o żywności, mikrobiologii, technologii słodowania i piwowarstwa, b) doświadczenia w stosowaniu zaawansowanego technologicznie sprzętu analitycznego, c) umiejętności menedżerskich i biznesowych (umiejętności ogólne, ekonomika przemysłowa, zarządzanie projektami, projektowanie badań i analiza danych);
- międzynarodowym zespole projektu badawczego, korzystającym z udogodnień konsorcjum wieloinstytucjonalnego;
- stażach akademickich i przemysłowych
W związku z tym ESR otrzymają podwójny stopień doktora w dziedzinie nauk o żywności i / lub inżynierii. Konsorcjum najwyższej klasy uniwersytetów, instytutów i partnerów przemysłowych zapewni młodym, ambitnym i odważnym naukowcom wyjątkową okazję do wykorzystania ich potencjału. Organizacje akademickie (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Uniwersytet w Kopenhadze DK, Uniwersytet w Nottingham UK, Uniwersytet w Gandawie BE, Uniwersytet Techniczny w Berlinie DE i KU Leuven BE) będą wspierane przez partnerów: VLB Berlin DE, FlavorActiV UK , Carlsberg Group DK i Boortmalt BE, aby zapewnić zrównoważone środowisko badawczo-biznesowe.
„SMART STRATEGIES FOR THE TRANSITION IN COAL INTENSIVE REGIONS-TRACER”
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
„SMART STRATEGIES FOR THE TRANSITION IN COAL INTENSIVE REGIONS-TRACER”
Okres realizacji: 01.04.2019r. – 31.03.2022 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020
umowa grantowa nr 836819
Budżet projektu: 1 999 956,25EUR
Skład konsorcjum:
- WIP Renewable Energies-Niemcy – KOORDYNATOR PROJEKTU
- Centre for Renewable Energy Sources and Saving-Grecja
- Research Institute for Post-Mining Landscapes-Niemcy
- University of Strathclyde- Wielka Brytania
- Black Sea Energy Research Centre-Bułgaria
- Güssing Energy Technologies GmbH-Austria
- The Association of European Renewable Energy Research Centres-Belgia
- ISPE DESIGN and CONSULTING-Rumunia
- Energoprojekt ENTEL-Serbia
- Coal Energy Technology Institute-Ukraina
- University of Agriculture in Krakow-Polska
- Welsh Government- Wielka Brytania
- Charles University-Czechy
- Czech University of Life Sciences Prague-Czechy
- Jiu Valley Social Institute Association-Rumunia
Celem projektu TRACER jest zainicjowanie nowej i pogłębionej współpracy w zakresie badań i innowacji między docelowymi regionami, w których występuje węgiel, co ułatwi przejście na bardziej zrównoważony system energetyczny. W perspektywie krótko i średnioterminowej współpraca przyczyni się do osiągnięcia celów określonych w różnych planach wdrażania technologii energetycznych opracowanych wspólnie przez kraje europejskie w ramach unijnego strategicznego planu w dziedzinie technologii energetycznych.
Główne działania obejmują:
a) Mobilizację szerokiego grona zainteresowanych stron w dziewięciu regionach europejskich w celu omówienia i uzgodnienia wspólnej wizji i priorytetów w zakresie przemiany węgla.
b) Wspólne opracowywanie strategii badań i innowacji, przemysłowych planów działania i narzędzi wspomagających podejmowanie decyzji.
c) Identyfikację i analizę przykładów najlepszych praktyk udanych i ambitnych procesów transformacji w regionach intensywnie eksploatujących węgiel.
d) Ocenę społeczną, środowiskową i wyzwania technologiczne.
Wspieranie współpracy badawczo-innowacyjnej między regionami intensywnie wykorzystującymi węgiel w Europie i poza nią.
„COLLECTIVE APPROACH OF RESEARCH AND INNOVATION FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN HIGHLAND - HIGHLANDS.3”
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
„COLLECTIVE APPROACH OF RESEARCH AND INNOVATION FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN HIGHLAND - HIGHLANDS.3”
Okres realizacji: 01.01.2020 r. – 31.12.2023 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020
Umowa grantowa nr 872328
Budżet projektu: 2 484 000,00 EUR
Skład konsorcjum:
- ESTERREICHISCHE AKADEMIE DER WISSENSCHAFTEN - Austria - KOORDYNATOR PROJEKTU
- UNIVERSITAET INNSBRUCK – Austria,
- THE LIVESTOCK SUSTAINABILITY – Francja,
- REGIONALPLANUNGSGEMEINSCHAFT GROSSES WALSERTAL – Austria,
- Perth Collegem – Wielka Brytania,
- UNIVERSITAET BERN – Szwajcaria,
- UNIVERSITAET HAMBURG – Niemcy,
- INSTITUTO POLITECNICO DE TOMAR – Portugalia,
- ASSOCIACAO GEOPARK ESTRELA – Portugalia,
- UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE COMPOSTELA – Hiszpania,
- L'ENVIRONNEMENT ET L'AGRICULTURE – Francja,
- SYNDICAT MIXTE DU PARC NATUREL REGIONAL DU LIVRADOIS FOREZ – Francja,
- INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE – Francja,
- INSTITUT DE RECHERCHE POUR LE DEVELOPPEMENT – Francja,
- INSTITUT DES SCIENCES ET INDUSTRIES DU VIVANT ET DE L'ENVIRONNEMENT-AGRO PARIS TECH - Francja,
- INSTITUT D ENSEIGNEMENT SUPERIEUR ET DE RECHERCHE EN ALIMENTATION SANTE ANIMALE SCIENCES AGRONOMIQUES ETDE L ENVIRONNEMENT VETAGRO SUP – Francja,
- ELLINIKOS GEORGIKOS ORGANISMOS – DIMITRA – Grecja,
- FOREAS SYNERGASIAS MIKRON GALAKTOKOMIKON PERIOXON THESSALIAS – Grecja,
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PADOVA – Włochy,
- NIBIO - NORSK INSTITUTT FOR BIOOKONOMI – Norwegia,
- LOFOTLAM SA – Norwegia,
- UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI – Rumunia,
- R.N.P. ROMSILVA - ADMINISTRATIA PARCULUI NATIONAL PIATRA CRAIULUIRA – Rumunia,
- KMETIJSKI INSTITUT SLOVENIJE - AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA – Słowienia,
- POSOSKI RAZVOJNI CENTER – Słowenia,
- UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE – Polska,
- JAVNA USTANOVA UNIVERZITET CRNE GORE PODGORICA – Czarnogóra,
- SRUC – Wielka Brytania,
- CAIRNGORMS NATIONAL PARK AUTHORITY – Wielka Brytania,
- ASOCIACION DE HOSTELERIA Y TURISMO DE TREVINCA – Hiszpania,
- ISTITUTO CULTURALE MOCHENO – Włochy,
- INSTITUT AGRONOMIQUE ET VETERINAIRE HASSAN II – Maroko,
- UNIVERSITE FERHAT ABBAS SETIF – Algieria,
- SOKOINE UNIVERSITY OF AGRICULTURE – Tanzania,
- MEKELLE UNIVERSITY – Etiopia,
- INTERNATIONAL CENTRE FOR INTEGRATED MOUNTAIN DEVELOPMENT – ICIMOD – Nepal,
- LANZHOU UNIVERSITY – Chiny,
- NATIONAL INSTITUTE OF ANIMAL SCIENCE – Wietnam,
- UNIVERSIDAD EXTERNADO DE COLOMBIA – Kolumbia,
- THE MOUNTAIN INSTITUTE INC – Peru,
- UNIVERSIDAD NACIONAL DE LA PATAGONIA AUSTRAL – Argentyna,
- CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS Y TECNICAS – IANIGLA – Argentyna,
- UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA – UFSM – Brazylia.
Celem projektu HIGHLANDS jest przyczynienie się do zintegrowanego zrównoważonego rozwoju na obszarach górskich (ISDH) poprzez nastawioną na efekty badania i innowacje (R&I) oparte na budowanie potencjału, dzielenie się wiedzą, doświadczeniem i narzędziami lokalnymi i globalnymi. Doprowadzi to do procesu współinnowacji poprzez oddelegowania oraz sesje (szkolenia) badawczo- innowacyjne (R&IS) z udziałem partnerów publicznych / prywatnych i nieakademickich, w celu stworzenia wspólnej wizji ISDH, zwiększenia zdolności naukowców, menedżerów, użytkowników, decydentów, zmniejszając tym samym przepaść między badaniami a rozwojem.
Działania będą zorganizowane w 5 zintegrowanych pakietach roboczych (WP): Koordynacja i zarządzanie (WP1); Metodologia i budowanie potencjału dla ISDH (WP2); Analiza, porównanie i modelowanie ISDH (WP3); Budowanie wielostronnej platformy wspomagania decyzji ISDH (DSP) (WP4); Komunikacja, rozpowszechnianie i wykorzystywanie wyników (WP5).
HIGHLANDS jest wspierany przez sieć 43 instytucji, w tym 31 partnerów z Europy (~ 35% nieakademickich) oraz wykwalifikowanych i zmotywowanych badaczy płci żeńskiej i męskiej oraz lokalnych interesariuszy.
Plan prac obejmie 8 kolejnych R&IS (5 w Europie, 3 na zewnątrz), aby promować wymianę między uczestnikami jako podstawę innowacji. Każdy R&IS będzie opierał się na wspólnych zasadach uczenia się i holistycznym podejściu systemowym, wystawiając uczestników na szeroką gamę światowych poglądów, które zachęcą do eksperymentowania z praktyką. Każdy R&IS skupi się na konkretnym aspekcie zrównoważonego rozwoju górskiego i obejmie kolektywne uczenie się, wspólne badania i budowanie potencjału w zakresie gromadzenia / analizy danych, modelowania. Aby uzupełnić R&IS, wdrożone zostaną długoterminowe delegacje dla naukowców i praktyków, aby głęboko szkolić i współpracować w konkretnych kwestiach zidentyfikowanych przez konsorcjum.
Zebrane dane na temat ISDH będą przechowywane w internetowej i interaktywnej platformie wspomagania decyzji, która zostanie następnie przeniesiona do istniejących sieci górskich.
Program współpracy transgranicznej Interreg V-A
Polska-Słowacja 2014-2020
„Wspólne działania na rzecz przywrócenia i utrzymania różnorodności biologicznej karpackich ekosystemów górskich”
Program LIFE
„Renaturalisation of inland delta of Nida River”
http://kiw.ur.krakow.pl/bprojects/2019/2019-24-LIFE4DELTA_PL/LIFE4DELTA-main.html
Tytuł: Renaturyzacja śródlądowej delty rzeki Nidy
Numer grantu: LIFE17 NAT/PL/000018
ID UR: 6311
Okres trwania projektu: styczeń 2019 - grudzień 2024
Opis projektu | Śródlądowa delta rzeki Nidy, unikalna na kontynencie struktura geomorfologiczna, jest jedną z największych i najbogatszych obszarów o dużym znaczeniu przyrodniczym w Europie. Całkowicie pokrywa się z obszarem, który jest przedmiotem zainteresowania Wspólnoty Europejskiej „Ostoja Nidziańska” (PLH260003) o powierzchni 26 515,64 ha i Dolina Nidy (PLB260001) o powierzchni 19 956,10 ha. Głównym tematem projektu jest podjęcie działań mających na celu poprawę warunków wodnych śródlądowej delty Nidy, która przyczyni się do przywrócenia unikalnych walorów przyrodniczych, w rozumieniu dyrektywy ptasiej i siedliskowej dla: - lasów aluwialnych z Alnus glutinosa i Fraxinus excelsior (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae), - naturalnych eutroficznych jezior z roślinnością typu Magnopotamion lub Hydrocharition, - przywrócenia właściwego stanu ochrony siedlisk łąkowych, w tym stworzenia optymalnych warunków siedliskowych dla ptaków, np. Botaurus stellaris, Crex crex, Porzana porzana, Ciconia ciconia, - odbudowy lub przywrócenia populacji gatunków chronionych: Unio crassus, Anisus vorticulus, Bombina bombina, Triturus cristatus oraz Emys orbicularis. Przywrócenie przestrzennej mozaiki ekosystemów będzie miało również wpływ na poprawę jakościpopulacji gatunków roślin i zwierząt objętych specjalną ochroną, które żyją tutaj i są wymienione w dokumentach: Załączniku 2 Dyrektywy Siedliskowej UE, Załącznik 1 Dyrektywy Ptasiej, Czerwona Lista IUCN, Polska Czerwona Księga Roślin i Czerwona Lista Zwierząt Zagrożonych Wyginięciem w Polsce. Istotnym celem projektu jest również stworzenie rezerw genów gatunków roślin typowych dla tego gatunku Ostoja Nidziańska, które zagrożone są wyginięciem. Pośrednim celem jest odbudowa pastwisk opuszczonych w latach 80-tych, które będą miały wpływ na utrzymanie dobrego stanu siedlisk łąkowych i gatunków zwierząt tam mieszkających przez wiele lat. Ich powstanie spowoduje utworzenie nowych miejsc pracy i przywracanie wzorców kulturowych związanych z wypasem. Dodatkowym celem projektu jest aktywizacja społeczności lokalnej pod względem zwiększenia ekologiczności i świadomość związana z zagrożeniem i potrzebą ochrony jednego z najcenniejszych ekosystemów Ponidzia, a także edukacja skierowana do dużej grupy odbiorców. |
D2. Monitoring Hydrologiczny. Działanie UR w Krakowie |
Dane gromadzone posłużą w pierwszej kolejności do przygotowania modeli hydraulicznych delty śródlądowej oraz map rozdziału wód w rejonie delty śródlądowej oraz siedliska lasy łęgowego Młodzawy. Stworzone modele zastosowane zostaną do przeprowadzenia wariantowych symulacji nawodnienia obecnie wysychających obszarów łąk, pastwisk, trzęsawisk, wilgotnych lasów, torfowisk i bagien. Modele wariantowe uwzględniać będą zarówno rozdział wód przed jak i po wykonanej regulacji Nidy oraz prac melioracyjnych w jej dolinie. Przedstawione zostaną koncepcje zmian w istniejących systemach wodnych oraz scenariusze postępowania. |
Beneficjenci | 1. Beneficjent Koordynujący: Województwo Świętokrzyskie - Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych w Kielcach 2. Współbeneficjent: Lasy Państwowe - Nadleśnictwo Pińczów 3. Współbeneficjent: Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk w Krakowie 4. Współbeneficjent: Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie |
Skład zespołu UR w Krakowie:
Koordynator i specjalista ds. inżynierii rzecznej | dr hab. inż. Andrzej Strużyński | 12 662 4172 | rmstruzy@cyf-kr.edu.pl |
Specjalista ds. monitoringu hydrologicznego | dr hab. inż. Andrzej Bogdał | ||
Specjalista ds. monitoringu hydrologicznego | dr hab. inż. Tomasz Kowalik | ||
Specjalista ds. hydrauliki | dr hab. inż. Leszek Książek, prof. UR | ||
Specjalista ds. inżynierii rzecznej | dr inż. Jacek Florek | ||
Specjalista ds. inżynierii rzecznej | dr inż. Agnieszka Woś | ||
Specjalista ds. modelowania numerycznego | dr inż. Maciej Wyrębek | ||
Specjalista ds. inżynierii rzecznej – starszy technik | mgr. inż Adam Nowak | ||
Pracownik ds. spraw administracyjnych | mgr inż. Ewa Bielecka | 12 662 41 46, 40 27 |
Norweski Mechanizm Finansowy 2014-2021
Ammonia as carbon free fuel for internal combustion engine driven agricultural vehicle” – ACTIVATE
Projekt finansowany w ramach konkursu POLNOR 2019 ogłoszonego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju jako Operatora Programu „Badania stosowane” realizowanego w ramach Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021 |
„Ammonia as carbon free fuel for internal combustion engine driven agricultural vehicle” – ACTIVATE
Okres realizacji: 01.10.2020 r. – 01.10.2023 r.
Projekt finansowany w ramach konkursu POLNOR 2019 ogłoszonego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju jako Operatora Programu „Badania stosowane” realizowanego w ramach Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021
Umowa nr NOR/POLNOR/ACTIVATE/0046/2019-00
Budżet projektu: 6 584 204,22 zł
Skład Konsorcjum Przemysłowo – Naukowego:
- Politechnika Śląska - Promotor Projektu
- Norwegian University of Science and Technology – Lider Norweski
- Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie – Partner Naukowy
- LOGE Polska Sp. z o.o. – Partner Przemysłowy
Największym wyzwaniem stojącym za współczesnym światem jest uczynienie sektora energetycznego, pojazdów drogowych i terenowych oraz innego rodzaju transportu wolnym od emisji CO2 w celu złagodzenia jego negatywnego wpływu na zmiany klimatyczne.
Można to osiągnąć poprzez zastąpienie paliw kopalnych odnawialnymi źródłami energii. Na przykład amoniak, podobnie jak wodór, jest uważany za jedno z najważniejszych czystych źródeł energii nie powodujących emisji dwutlenku węgla. W związku z tym tendencja do jego wykorzystania w najbliższej przyszłości będzie wzrastać. Jednym z największych rynków odpowiedzialnych za emisję CO2 jest transport terenowy, do którego zaliczyć można np. pojazdy rolnicze. Jedynie w Unii Europejskiej silniki wysokoprężne wykorzystywane w rolnictwie mają największy udział w inwentaryzacji emisji NOx i PM 2,5 poza drogami, odpowiadając odpowiednio za 63% i 70% całkowitej emisji tych zanieczyszczeń.
Liczby te pokazują, że problem jest ogromny, a wykorzystanie amoniaku do opracowania bardziej ekologicznych i wydajnych układów napędowych pojazdów rolniczych jest aktualny i nie można go lekceważyć. W ramach projektu zostanie przetestowany i zademonstrowany proces rozwoju technologii ACTIVATEngine do układu napędowego pojazdów rolniczych wyposażonych w silnik z wtryskiem bezpośrednim (DI) o zapłonie samoczynnym (CI). Technologia zostanie opracowana z wykorzystaniem połączenia prac eksperymentalnych i numerycznych, bardzo cennych na etapie optymalizacji technologii.
Sam amoniak powoduje wiele trudności, począwszy od silnie korozyjnego charakteru, a skończywszy na toksyczności. Niemniej jednak korzyść ze stosowania amoniaku jako alternatywnego paliwa, które nie powoduje emisji CO2, gdy jest stosowany w silnikach wysokoprężnych, wydaje się warta podjęcia ryzyka, które za nim stoi. Ogromny wysiłek, jaki trzeba podjąć, aby opracować technologię, która może poprawić stabilność procesu spalania amoniaku, pokazując jednocześnie, że projektowana infrastruktura i używane urządzenia mogą być eksploatowane w bezpieczny sposób, bez powodowania problemów zdrowotnych, zostanie w przyszłości zwrócony.
Celem projektu ACTIVATE jest opracowanie nowej technologii bezpośredniego wtrysku amoniaku, która ma pomóc w poprawie parametrów pracy silnika zasilanego NH3 wykorzystywanego w przemyśle rolniczym.
Visegrad Fund
"Local rabbits breeds - cultural heritage within "functional food" idea."
Programy Krajowe
"Polskie odmiany chmielu fundamentem platformy piwowarskiego postępu”
Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER |
Polskie odmiany chmielu fundamentem platformy piwowarskiego postępu
Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER IX
Okres realizacji: 04.11.2018r. – 03.11.2021r.
Umowa LIDER/46/0185/L-9/17/NCBR/2018
Budżet projektu: 1 192 250,00 PLN
W dobie rosnącej popularności piw intensywnie chmielonych należy zauważyć, że odmiana, jak i forma użytego chmielu (Humulus lupulus L.) mają decydujący wpływ na jakość i akceptowalność wytwarzanego produktu. Celem projektu jest opracowanie technologii wytwarzania dwóch nowych stylów piwa w oparciu o krajowe odmiany chmielu. Ponadto opracowane zostaną wydajne sposoby chmielenia na zimno, a tym samym poznany zostanie wpływ tej technologii na zawartość i wykorzystanie olejków chmielowych oraz α-kwasów. Odpowiednio dobrana pasteryzacja przyczyni się do zapewnienia stabilności produktowi bez nadmiernego obciążenia cieplnego. Analiza jakościowa oraz ilościowa pozostałości po chmieleniu pozwoli na zaproponowanie nowych sposobów ich wykorzystania, a tym samym przyczyni się do obniżenia obciążenia ścieków i wprowadzenia ekoinnowacji w zakładach piwowarskich. Uzyskane rezultaty będą dostępne na stworzonej platformie zawierającej także rzetelne informacje na temat produkcji piwa wartościowe dla powiększającej się rzeszy entuzjastów produkcji złocistego trunku.
„Zwiększenie efektywności technologii produkcji brojlera króliczego przez opracowanie nowej ścieżki selekcji”
Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER |
„ZWIĘKSZENIE EFEKTYWNOŚCI TECHNOLOGII PRODUKCJI BROJLERA KRÓLICZEGO PRZEZ OPRACOWANIE NOWEJ ŚCIEŻKI SELEKCJI”
Okres realizacji:02.11.2018 – 03.10.2021
Projekt dofinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER
Umowa LIDER/27/0104/L-9/17/NCBR/2018
Budżet projektu: 823 375,00 PLN.
Zwiększająca się świadomość konsumentów dotycząca związku między dietą a zdrowiem zwiększa zainteresowanie żywnością funkcjonalną. Do tego typu żywności można zaliczyć mięso królicze, bogate m.in. w białko o dużej ilości niezbędnych aminokwasów, charakteryzujące się niską zawartość tłuszczu, dużą wartość energetyczną oraz łatwostrawne. Właściwości te powodują, że mięso królicze jest polecane zwłaszcza dla dzieci, osób starszych, chorych jak również dla przeciętnego konsumenta. Utrzymanie wysokiej jakości mięsa króliczego, zdolnego zaspokoić gusta konsumentów wymaga intensywnej pracy hodowlanej. Identyfikacja naturalnie pojawiających się polimorfizmów w obrębie genów kandydujących dla cech jakości mięsa stwarza możliwość wykorzystanie ich w selekcji aby uzyskać większy postęp hodowlany. W proponowanym projekcie planuje się przeprowadzenie selekcji wspomaganej markerami molekularnymi, aby uzyskać zwierzęta o bardziej pożądanych genotypach do dalszej hodowli.
Selekcja ta pozwoli na otrzymanie produktu – mięsa - lepszego pod względem parametrów jakościowych oraz charakteryzującego się lepszą przydatnością technologiczną. Dla pełniejszego wykorzystanie potencjału wyselekcjonowanych zwierząt przewiduje się wykonanie analiz przydatności mięsa do produkcji wyrobów masarskich typu kiełbasa, wędzonka oraz do produkcji innowacyjnych produktów takich jak gravad oraz sushi z mięsa króliczego. Przeprowadzone analizy pozwolą na zaproponowanie konsumentom produktu o wysokich walorach smakowych i prozdrowotnych.
„Innowacyjne aktywne powłoki biodegradowalne z surowców odpadowych wzbogacone bioaktywnymi peptydami, do wydłużenia trwałości żywności”
Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER |
„Innowacyjne aktywne powłoki biodegradowalne z surowców odpadowych wzbogacone bioaktywnymi peptydami, do wydłużenia trwałości żywności”
Okres realizacji:01.02.2020 – 31.01.2023
Projekt dofinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER, umowa LIDER/2/004/L-10/18/NCBR/2019.
Budżet projektu: 1 500 000,00 PLN.
Według danych FAO Save Food Initiative rocznie około 1,3 miliarda ton wyprodukowanej żywności jest marnowane. Stanowi to około jednej trzeciej całkowitego wolumenu produkowanej żywności. Odsetek marnowanej żywności jest najwyższy w krajach Europy oraz Ameryki Północnej, gdzie w samej Unii Europejskiej straty te na każdego mieszkańca wynoszą ok 170 kg rocznie. Największy odsetek marnowanej żywności notuje się w sektorze produkcji warzyw i owoców oraz ryb i owoców morza, gdzie odpowiednio aż 45% oraz 35% wyprodukowanej żywności zostaje zmarnowane. Według danych KE straty spowodowane marnowaniem żywności szacuje się na 143 miliardy EUR rocznie, a blisko 50% tych strat w UE generowanych jest na etapie kiedy produkt trafia do rąk konsumenta końcowego. Marnowanie żywności, oprócz strat ekonomicznych, wywiera także znaczący wpływ na środowisko, gdyż jest to także niepotrzebnie zużyta energia, woda oraz niepotrzebna emisja gazów cieplarnianych. Straty żywności na poziomie gospodarstwa domowego zazwyczaj związane są z jego zepsuciem, które spowodowane jest najczęściej przez aktywność mikroorganizmów oraz zachodzące procesy oksydacji. Z drugiej strony pośród konsumentów coraz bardziej popularny jest trend „czystej etykiety” oraz kupowania i spożywanie żywności bez konserwantów oraz o minimalnym stopniu przetworzenia.
O tym jak bardzo dużym zagrożeniem dla ochrony środowiska jest problem odpadów opakowaniowych świadczy uchwalona przez Parlament Europejski w dniu 28 maja 2018 roku dyrektywa. Zapisy w/w dokumentów dotyczą między innymi maksymalnego udziału odpadów poddawanych odzyskowi, zwłaszcza recyklingowi oraz zakazu produkcji plastikowych naczyń, sztućców oraz słomek. Różnorodność tworzyw sztucznych i ich połączeń jest utrudnieniem wiążącym się z koniecznością wtórnego sortowania odpadów zebranych selektywnie jako tworzywa przed poddaniem ich recyklingowi materiałowemu. Rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie materiałów biodegradowalnych, które mogą ulegać organicznemu recyklingowi (kompostowanie, fermentacja).
Zagospodarowanie odpadów z przemysłu karpiowego, które do tej pory były traktowane jako odpad, podczas przetwarzania tych ryb, może przynieść wymierne korzyści ekonomiczne. Dotychczas odpady te wykorzystywane były w niewielkim stopniu, jako składniki pasz dla drobiu czy zwierząt futerkowych, jednak większość trafia na wysypiska śmieci, gdzie, jako szczególnie uciążliwe, są obciążone najwyższymi stawkami opłat. Ze względu na skład chemiczny, skóry ryb są znakomitym surowcem do odzysku rybnej żelatyny. Żelatyna rybna wykazuje przewagę nad żelatyną bydlęcą, przez brak problemów związanych z bezpieczeństwem żywności (BSE), oraz, w przeciwieństwie do żelatyny wieprzowej, spełnia wymogi żywności koszernej i typu halal.
Celem niniejszego projektu jest przedłużenie okresu przechowywania produktów spożywczych poprzez zaprojektowanie aktywnych powłok biopolimerowych (roztworu filmotwórczego, folii biopolimerowej oraz wielowarstwowych nanoemulsji filmotwórczych). Komponentami matrycy biopolimerowej będą biodegradowalne materiały: furcelleran- ekstrahowany z alg czerwonych Furcellaria lubricalis oraz hydrolizat żelatynowy ze skór karpia i chitozan pozyskiwane z odpadów przemysłu ryb i owoców morza. Aby nadać aktywne właściwości, wszystkie typy powłok zostaną zmodyfikowane przy użyciu bioaktywnych peptydów. Koncepcja nowego rozwiązania opiera się na zastosowaniu środka przeciwbakteryjnego/antyutleniającego/antyretrogradacyjnego jako części integralnej powłok biopolimerowych. Materiały biodegradowalne wzbogacone bioaktywnymi peptydami mogą stać się w przyszłości alternatywą dla syntetycznych konserwantów w żywności. Nie dość, że ich obecność nie wpływa negatywnie na środowisko, to dodatkowo ich właściwości przyczyniają się do poprawy parametrów przechowywania żywności. Różne typy powłok zostaną zaaplikowane na modelowe produkty spożywcze (schab wieprzowy, tusze makreli oraz sushi) przy użyciu trzech metod: elektronatrysku, zanurzenia oraz zawinięcia. Niniejszy projekt jest odpowiedzią na zbyt duży procent marnowania żywności, a także ma na celu promowanie upowszechniania żywności pakowanej w aktywne opakowania. Zamierza się ponadto udowodnić tezę, że opakowania aktywne są innowacyjne i stanowią przyszłościowy kierunek rozwoju w opakowalnictwie sektora rolno-spożywczego.
„PROJEKTOWANIE INNOWACYJNYCH PRZETWORÓW Z KARPIA TYPU „SNACK FOOD” O CHARAKTERZE PROZDROWOTNYM PRZEZNACZONYCH DLA SPORTOWCÓW”
Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER VII, umowa nr LIDER/21/0003/L-7/15/NCBR/2016.
Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wartość projektu: 1 140 125,00 zł
Wartość dofinansowania: 1 140 125,00 zł
Okres realizacji projektu: 01.01.2017 r. – 31.12.2019 r.
Opis projektu:
Celem projektu jest zaprojektowanie przekąski z karpia o charakterze prozdrowotnym przeznaczonej dla sportowców. Celem jest także zagospodarowanie odpadów (skór) z przemysłu karpiowego, jako substratów do produkcji żelatyny, będącej źródłem bioaktywnych peptydów.
Hydrolizaty białkowe, pochodzące ze skór karpia, wykazują działanie przeciwutleniające, więc będą one dodawane do zaprojektowanej przekąski. W związku z tym, że dotychczas nie zidentyfikowano przeciwutleniających biopeptydów pochodzących z żelatyny karpiowej, celem pracy jest ich identyfikacja. Kolejnym etapem projektu jest stwierdzenie wpływu hydrolizatów białkowych z żelatyny karpiowej na status oksydacyjny krwi szczurów doświadczalnych oraz osób uprawiających sport.
Udokumentowanie pozytywnego wpływu produktu przez wyniki badań klinicznych, powinno przełożyć się na jego wykorzystanie w profilaktyce chronicznych chorób niezakaźnych. Jednocześnie zainteresowane współpracą firmy, będą mogły lepiej i szerzej wykazać zalety prozdrowotne swoich bezpiecznych produktów i uzyskają przewagę ekonomiczną na rynku.
Na podstawie wyników badań klinicznych planuje się wystosowanie wniosku do EFSA, o możliwość stosowania oświadczenia, że wytworzony produkt pozwala redukować stres oksydacyjny w organizmie sportowców. Końcowym celem projektu jest opracowanie pakietu informacji praktycznych (know-how), które będą udostępnione przedstawicielom przemysłu rybnego. Skutkować to będzie wzrostem potencjału gospodarki karpiowej, poprzez wprowadzenie na rynek przetworów z karpia dostępnych przez cały rok.
„STRATEGIA PRZECIWDZIAŁANIA UODPARNIANIU SIĘ CHWASTÓW NA HERBICYDY JAKO ISTOTNY CZYNNIK ZAPEWNIENIA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU AGROEKOSYSTEMU”
„STRATEGIA PRZECIWDZIAŁANIA UODPARNIANIU SIĘ CHWASTÓW NA HERBICYDY JAKO ISTOTNY CZYNNIK ZAPEWNIENIA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU AGROEKOSYSTEMU”
Projekt jest współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG, umowa BIOSTRATEG3/347445/1/NCBR/2017.
Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wartość projektu: 11 613 109,00 zł
Wartość dofinansowania: 8 391 193,00 zł
Okres realizacji projektu: 01.06.2017 r. – 31.12.2020 r.
Skład konsorcjum:
- Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy – Lider,
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
- Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy,
- Politechnika Poznańska,
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
- Uniwersytet Rolniczy im Hugona Kołłątaja w Krakowie,
- Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy,
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie,
- Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie,
- BASF Polska Sp. z o.o.,
- Bayer Sp. z o.o.,
- Syngenta Polska Sp. z o.o.
Opis projektu
Celem projektu jest opracowanie i przygotowanie do wdrożenia holistycznej strategii mającej na celu zmniejszenie ryzyka rozprzestrzeniania się biotypów chwastów odpornych na herbicydy oraz sposobów ich zwalczania (jeśli wystąpiły).
Przedmiotem badań będą 4 gatunki chwastów występujących głównie w uprawie zbóż, a mianowicie: miotła zbożowa (Apera spica-venti), wyczyniec polny (Alopecurus myosuroides), mak polny (Papaver rhoeas), chaber bławatek (Centaurea cyanus). Faza badawcza projektu obejmuje 5 pakietów roboczych:
1) identyfikacja miejsc występowania biotypów chwastów odpornych na herbicydy,
2) analizy molekularne chwastów odpornych na inhibitory ALS i ACCase,
3) biologiczna charakterystyka biotypów odpornych z uwzględnieniem cech umożliwiających ich przeżywalność w agroekosystemie,
4) analiza ekonomiczna strat powodowanych przez biotypy odporne,
5) opracowanie strategii zmniejszającej ryzyko rozprzestrzeniania się biotypów odpornych.
Ponadto w fazie wdrożeniowej projektu zaplanowano działania umożliwiające wdrożenie wyników badań do praktyki rolniczej, a w szczególności upowszechnianie wiedzy, a także opracowanie dokumentacji technicznej internetowego systemu wspomagania decyzji w zakresie zarządzania odpornością (ResiHerb) oraz koncepcji zorganizowania laboratorium diagnostycznego (Centrum Kompetencji) w zakresie odporności chwastów na herbicydy.
Więcej informacji na stronie projektu:
„WODA W GLEBIE – MONITORING SATELITARNY W POPRAWIE RETENCJI WODNEJ PRZY UŻYCIU BIOWĘGLA”
Projekt współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu strategicznego „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG III, umowa nr BIOSTRATEG3/345940/7/2017.
Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wartość projektu: 7 572 602,00 zł
Wartość dofinansowania: 7 309 339,00 zł
Okres realizacji projektu: 01.01.2017 r. – 31.10.2021 r.
Skład konsorcjum:
- Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk w Lublinie – Lider,
- Politechnika Częstochowska w Częstochowie,
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
- Centrum Badań Kosmicznych Polskiej Akademii Nauk w Warszawie,
- Polski Instytut Rolnictwa sp. z o.o. w Warszawie,
- New Technology Trade sp. z o.o. w Warszawie.
Opis projektu:
Celem nadrzędnym projektu jest opracowanie metod monitorowania środowiska za pomocą teledetekcji satelitarnej (satelita SMOS, Sentinel 1). Przyczyni się to do wzrostu efektywności produkcji rolnej w Polsce oraz zwiększenia konkurencyjności polskiego rolnictwa w Unii Europejskiej. Monitoring satelitarny poprzez pomiar wilgotności gleby umożliwi również przeciwdziałanie skutkom suszy dostarczając informację o terenach zagrożonych suszą. Dane satelitarne umożliwią również pozyskanie informacji o terenach zagrożonych powodzią. Na podkreślenie zasługuje fakt, że stosowanie technik satelitarnych do obserwacji dystrybucji zasobów wodnych w glebie jest pomysłem unikatowym w skali kraju, a otrzymane dane nie wymagają aproksymacji przestrzennej. Zadania zaplanowane w niniejszym projekcie obejmują również problem niskiej zdolności retencyjnej gleb. W celu jej poprawy zaproponowano domieszkowanie gleb biowęglem. W związku z tym, że biowęgiel zawiera w sobie dużo węgla organicznego w formie stabilnej jak również substancje mineralne, zastosowany jako dodatek do gleby, poprawia jej strukturę,
przez co wpływa na retencję wody. Ze względu na swoje właściwości, biowęgiel w połączeniu z odpowiednim nawożeniem mineralno – organicznym poprawia nie tylko strukturę, ale także jakość i żyzność gleby oraz umożliwia sekwestrację CO2 z ekosystemu. Projekt zakłada również szeroki przekrój badań laboratoryjnych i polowych, w celu określenia wpływu biowęgla na parametry fizykochemiczne różnych rodzajów gleb, dzięki czemu będzie możliwy dobór biowęgla o odpowiednich parametrach w zależności od typu gleby. Badania gleb domieszkowanych biowęglem będą również obejmować rejestrację zmian emisji strumienia CO2. Poprzez zastosowanie nowoczesnej technologii do produkcji biowęgla, będzie również możliwa produkcja biowęgla o różnych parametrach, np. porowatości czy powierzchni właściwej. Transfer zdobytej wiedzy oraz upowszechnianie rezultatów badań będą możliwe dzięki współpracy z Przedsiębiorcami. W projekcie zostanie przygotowany prototyp oprogramowania dla rolników i przemysłu rolnego, który korzystając z danych satelitarnych i naziemnych pozwoli m.in. na ocenę zasobów wodnych w obrębie pola. Ponadto zostanie opracowany prototyp reaktora służący do samodzielnej produkcji biowęgla o parametrach dopasowanych do typu gleby.
Więcej informacji na stronie projektu:
„Gospodarstwa opiekuńcze w rozwoju obszarów wiejskich wobec wyzwań demograficznych (GROWiD)”
„Konferencja FORUM Green Smart City”
|
“Konferencja FORUM Green Smart City”
Okres realizacji: 01.10.2018 r. – 31.03.2022 r.
Projekt finansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
W ramach programu priorytetowego nr 5.5 Międzydziedzinowe, Edukacja ekologiczna
Umowa nr 141/2019/Wn-50/EE-se/KU/D
Budżet projektu: 215 850,00 PLN
Opis projektu:
W ramach realizacji przedsięwzięcia zostaną zorganizowane 3 edycje konferencji pt. "Forum Green Smart City" w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, w których weźmie udział łącznie min. 900 osób. Spośród wielu tematów poruszanych w trakcie konferencji, priorytetowo będą traktowane zagadnienia dotyczące czystego powietrza w miastach, programu elektromobilności, efektywności energetycznej budynków w miastach oraz ubóstwa energetycznego.
Do udziału w konferencjach zostaną zaproszeni władze województwa małopolskiego i województw ościennych, przedstawiciele miast i gmin z tych województw oraz eksperci i naukowcy z całej Polski.
O wyborze uczestników decydować będzie kolejność zgłoszeń poprzez stronę internetową konferencji. W ramach przedsięwzięcia zostaną także przeprowadzone panele networkingowe prowadzone przez specjalistów w danej dziedzinie. W trakcie konferencji będzie można obejrzeć wystawę prac studentów/absolwentów kierunku Architektura Krajobrazu Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Wszystkie 3 edycje "Forum Green Smart City" będą promowane w mediach tradycyjnych poprzez ogłoszenia promocyjne w TVP Kraków, w TVP BUS (telewizja w komunikacji miejskiej w Krakowie) oraz w internecie przez Facebook i stronę internetową. Promocja przedsięwzięcia odbędzie się także poprzez dystrybucję plakatów na Wydziałach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Podsumowaniem każdej konferencji będzie spot edukacyjny, którego celem będzie zwiększenie świadomości społeczeństwa nt. zanieczyszczeń powietrza oraz promocja idei Green Smart City. Dodatkowym działaniem promocyjnym, zrealizowanym ze środków własnych Wnioskodawcy będzie akcja sadzenia drzew w Krakowie, w której wezmą udział studenci UR w Krakowie.
Więcej informacji na stronie projektu:
"PocetLAb - Innowacyjna metoda do wczesnego wykrywania stanów chorobowych u bydła mlecznego"
Projekt dofinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu TANGO 4. |
Okres realizacji: 01.09.2020 - 30.11.2021.
Projekt dofinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu TANGO 4.
Budżet projektu: 242 591,25 PLN.
ROZWIĄZANIE:
W gospodarstwach rolnych, ukierunkowanych na produkcję mleka, jednym z problemów generujących straty finansowe są subkilniczne choroby bydła. Ketoza jest jedną z poważniejszych i często występujących chorób metabolicznych krów mlecznych, w kraju i na świecie. Krowy, które cierpią na ketozę, mają mniejszy apetyt, ich masa ciała spada oraz częściej zapadają na choroby infekcyjne tj. zapalenie wymienia (mastitis) czyli przewlekły, podkliniczny, stan zapalny gruczołu mlekowego.
Z powodu wymienionych chorób hodowcy bydła i producenci mleka ponoszą duże straty ekonomiczne, wynikające nie tylko z kosztów diagnozowania i leczenia, ale także obniżonej wydajności mlecznej, zaburzeń w rozrodzie oraz brakowania krów ze stada. Metody stosowane obecnie do typowania chorych zwierząt są spóźnione w czasie i niewystarczające. Stadium podkliniczne w/w chorób jest nierozpoznawalne. Choroby przechodzą w stan kliniczny a hodowca ponosi koszty związane z obsługą weterynaryjną, leczeniem. Następstwem są problemy z rozrodem a w konsekwencji eliminacja zwierząt z produkcji i ze stada.
PRACE BADAWCZO - ROZWOJOWE:
Celem badań jest poszukiwanie zależności między składem mleka, poziomem kwasu β-hydroksymasłowego we krwi a określonym genotypem związanym z występowaniem ketozy i mastitis. Do badań wykorzystane będą sztuczne sieci neuronowe (SSN), umożliwiające precyzyjne modelowanie zależności nieliniowych między cechami oraz konstruowanie modelu zależności bez wiedz a priori na ten temat.
Sieci neuronowe cechuje bardzo duża trafność w przewidywaniu różnych zjawisk i procesów, w których trudno jasno określić zależności przyczynowo–skutkowe lub brakuje reguł pozwalających logicznie powiązać przyczyny ze skutkiem. Na podstawie otrzymanych zmiennych, parametrów mleka, wyników z krwi, SSN stworzą algorytm.
Opracowany algorytm będzie można zaimplementować w programach komputerowych (programy hodowlane) czy stworzyć mobilną aplikację. Tym samym nowatorski program można będzie wykorzystać w zarządzaniu stadami bydła mlecznego.
Wydział: Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Autorzy: kierownik: dr inż. Edyta Bauer, zespół badawczy: dr inż. Joanna Pokorska, mgr Olga Jarnecka.
Opiekun w zakresie komercjalizacji (Broker Innowacji UR): mgr Wojciech Borówka.
Faza rozwoju rozwiązania: Planowane jest przejście na VI poziom TRL.
„NOWOCZESNE, BIOPOLIMEROWE NOŚNIKI SKŁADNIKÓW AKTYWNYCH - NANOKAPSUŁKI WZBOGACONE GLUTATIONEM ORAZ WIELOWARSTWOWE FOLIE TYPU ‘SMART’ "
Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER |
„NOWOCZESNE, BIOPOLIMEROWE NOŚNIKI SKŁADNIKÓW AKTYWNYCH - NANOKAPSUŁKI WZBOGACONE GLUTATIONEM ORAZ WIELOWARSTWOWE FOLIE TYPU ‘SMART’ ”
Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER XI, umowa nr LIDER/6/0016/L-11/19/NCBR/2020.
Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Wartość projektu: 1 500 000,00 zł
Wartość dofinansowania: 1 500 000,00 zł
Okres realizacji projektu: 01.01.2021 r. – 31.12.2023 r.
Opis projektu:
Celem projektu jest wykorzystanie biopolimerów do opracowania dwóch rodzajów materiałów biodegradowalnych: nanokapsułek wzbogaconych w glutation oraz wielowarstwowych folii typu ‘smart’, które będą pełnić funkcję aktywnych nośników dla substancji biologicznie czynnych.
Rosnąca świadomość środowiskowa, powoduje zwiększenie zainteresowania konsumentów materiałami biodegradowalnymi, które nie mają negatywnego wpływu na środowisko.
Ze względu na członkostwo Polski w strukturach europejskich, konieczne jest dostosowanie się do panujących regulacji dotyczących gospodarki odpadami, w szczególności opakowaniowymi. Dlatego pierwsze założenie projektu dotyczy opracowania bezpiecznej dla środowiska aktywnej i/lub inteligentnej wielowarstwowej folii biopolimerowej, wydłużającej okres przydatności do spożycia i poprawiającej jakość oraz bezpieczeństwo świeżych produktów spożywczych. Proponowane rozwiązanie staje się nową ulepszoną formą minimalnego utrwalania żywności, bez negatywnego skutku dla człowieka i środowiska naturalnego.
Potencjał nanotechnologii może przyczynić się do zrewolucjonowania wielu dziedzin przemysłu. W związku z tym, drugie założenie projektu ma na celu otrzymanie innowacyjnego systemu uwalniania substancji aktywnie czynnej, glutationu, opartego na zastosowaniu biopolimerów z wykorzystaniem metody layer-by-layer. Biopolimerowe nanokapsułki wzbogacone w glutation zostaną zaaplikowane metodą elektrospinningu na wcześniej przygotowaną prozdrowotną przekąskę okołowysiłkową dedykowaną sportowcom. Opracowanie całkowicie naturalnej przekąski o optymalnym składzie do wykorzystania
w okresie okołowysiłkowym dodatkowo wzbogaconej w glutation zamknięty w biopolimerowych nanokapsułkach wkomponuje się w rosnące potrzeby rynku suplementów diety.