Logo CAWP

Zwiększenie efektywności technologii produkcji brojlera króliczego przez opracowanie nowej ścieżki selekcji

logotypy                                logotypy

Okres realizacji: 02.11.2018 r. – 31.05.2022 r.

 

Projekt dofinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER

 

Umowa LIDER/27/0104/L-9/17/NCBR/2018

 

Budżet projektu: 823 375,00 PLN.

 

Zwiększająca się świadomość konsumentów dotycząca związku między dietą a zdrowiem zwiększa zainteresowanie żywnością funkcjonalną. Do tego typu żywności można zaliczyć mięso królicze, bogate m.in. w białko o dużej ilości niezbędnych aminokwasów, charakteryzujące się niską zawartość tłuszczu, dużą wartość energetyczną oraz łatwostrawne. Właściwości te powodują, że mięso królicze jest polecane zwłaszcza dla dzieci, osób starszych, chorych jak również dla przeciętnego konsumenta. Utrzymanie wysokiej jakości mięsa króliczego, zdolnego zaspokoić gusta konsumentów wymaga intensywnej pracy hodowlanej. Identyfikacja naturalnie pojawiających się polimorfizmów w obrębie genów kandydujących dla cech jakości mięsa stwarza możliwość wykorzystanie ich w selekcji aby uzyskać większy postęp hodowlany. W proponowanym projekcie planuje się przeprowadzenie selekcji wspomaganej markerami molekularnymi, aby uzyskać zwierzęta o bardziej pożądanych genotypach do dalszej hodowli.

 

Selekcja ta pozwoli na otrzymanie produktu – mięsa - lepszego pod względem parametrów jakościowych oraz charakteryzującego się lepszą przydatnością technologiczną. Dla pełniejszego wykorzystanie potencjału wyselekcjonowanych zwierząt przewiduje się wykonanie analiz przydatności  mięsa do produkcji wyrobów masarskich typu kiełbasa, wędzonka oraz do produkcji innowacyjnych produktów takich jak gravad oraz sushi z mięsa króliczego. Przeprowadzone analizy pozwolą na zaproponowanie konsumentom produktu o wysokich walorach smakowych i prozdrowotnych.

 

Kierownik

dr inż. Łukasz Migdał

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt

telefon: 12 662 53 08

e-mail: lukasz.migdal@urk.edu.pl

 

Obsługa administracyjno-finansowa

dr inż. Marcin Kobuszewski

Centrum Administracyjnego Wsparcia Projektów

Zespół Projektów Badawczo-Rozwojowych

telefon: 12 662 44 08

e-mail: marcin.kobuszewski@urk.edu.pl

Polskie odmiany chmielu fundamentem platformy piwowarskiego postępu

logotypy                                logotypy

Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER IX

Okres realizacji: 04.11.2018r. – 03.05.2022 r.

Umowa LIDER/46/0185/L-9/17/NCBR/2018

Budżet projektu: 1 192 250,00 PLN 

W dobie rosnącej popularności piw intensywnie chmielonych należy zauważyć, że odmiana, jak i forma użytego chmielu (Humulus lupulus L.) mają decydujący wpływ na jakość i akceptowalność wytwarzanego produktu. Celem projektu jest opracowanie technologii wytwarzania dwóch nowych stylów piwa w oparciu o krajowe odmiany chmielu. Ponadto opracowane zostaną wydajne sposoby chmielenia na zimno, a tym samym poznany zostanie wpływ tej technologii na zawartość i wykorzystanie olejków chmielowych oraz α-kwasów. Odpowiednio dobrana pasteryzacja przyczyni się do zapewnienia stabilności produktowi bez nadmiernego obciążenia cieplnego. Analiza jakościowa oraz ilościowa pozostałości po chmieleniu pozwoli na zaproponowanie nowych sposobów ich wykorzystania, a tym samym przyczyni się do obniżenia obciążenia ścieków i wprowadzenia ekoinnowacji w zakładach piwowarskich. Uzyskane rezultaty będą dostępne na stworzonej platformie zawierającej także rzetelne informacje na temat produkcji piwa wartościowe dla powiększającej się rzeszy entuzjastów produkcji złocistego trunku.

Kierownik projektu:

dr inż. Marek Zdaniewicz

tel.: 12 662 47 91

e-mail: marek.zdaniewicz@urk.edu.pl

 

Obsługa administracyjno-finansowa:

Joanna Sułkowska-Nyikó,

tel.: 12 662 42 95

 

e-mail: joanna.sulkowska-nyiko@urk.edu.pl

Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typu „snack food” o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców

logotypy                                logotypy

Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER VII, umowa nr LIDER/21/0003/L-7/15/NCBR/2016.

Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie

Wartość projektu: 1 140 125,00 zł

Wartość dofinansowania: 1 140 125,00 zł

Okres realizacji projektu: 01.01.2017 r. – 30.09.2021 r.

 

Opis projektu:

Celem projektu jest zaprojektowanie przekąski z karpia o charakterze prozdrowotnym przeznaczonej dla sportowców. Celem jest także zagospodarowanie odpadów (skór) z przemysłu karpiowego, jako substratów do produkcji żelatyny, będącej źródłem bioaktywnych peptydów.

Hydrolizaty białkowe, pochodzące ze skór karpia, wykazują działanie przeciwutleniające, więc będą one dodawane do zaprojektowanej przekąski. W związku z tym, że dotychczas nie zidentyfikowano przeciwutleniających biopeptydów pochodzących z żelatyny karpiowej, celem pracy jest ich identyfikacja. Kolejnym etapem projektu jest stwierdzenie wpływu hydrolizatów białkowych z żelatyny karpiowej na status oksydacyjny krwi szczurów doświadczalnych oraz osób uprawiających sport.

Udokumentowanie pozytywnego wpływu produktu przez wyniki badań klinicznych, powinno przełożyć się na jego wykorzystanie w profilaktyce chronicznych chorób niezakaźnych. Jednocześnie zainteresowane współpracą firmy, będą mogły lepiej i szerzej wykazać zalety prozdrowotne swoich bezpiecznych produktów i uzyskają przewagę ekonomiczną na rynku.

Na podstawie wyników badań klinicznych planuje się wystosowanie wniosku do EFSA, o możliwość stosowania oświadczenia, że wytworzony produkt pozwala redukować stres oksydacyjny w organizmie sportowców. Końcowym celem projektu jest opracowanie pakietu informacji praktycznych (know-how), które będą udostępnione przedstawicielom przemysłu rybnego. Skutkować to będzie wzrostem potencjału gospodarki karpiowej, poprzez wprowadzenie na rynek przetworów z karpia dostępnych przez cały rok.

Zespół projektowy:

Kierownik projektu:

dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR, tel. 12 662 48 06

e-mail: joanna.tkaczewska@urk.edu.pl

Obsługa administracyjno-finansowa:

mgr inż. Beata Jop, tel. 12 662 41 98

e-mail: beata.jop@urk.edu.pl