Logo CAWP

Ocena wpływu żywienia pełnoporcjową paszą wzbogaconą w kiszone owocniki soplówki jeżowatej (Hericium erinaceus) na wybrane parametry fizjologiczne kur i ich nieśność

SFINANSOWANO ZADANIE ZE ŚRODKÓW BUDŻETU PAŃSTWA

DOFINANSOWANIE

 69 920,00 zł

CAŁKOWITA WARTOŚĆ

69 920,00 zł

DATA PODPISANIA UMOWY

15.06.2024 r.

Celem projektu jest ocena możliwości wykorzystania jako prozdrowotnego składnika paszy pełnoporcjowej, standardowo stosowanej w żywieniu kur niosek, kiszonych i następnie liofilizowanych owocników soplówki jeżowatej (Hericium erinaceus) będących źródłem składników prozdrowotnych oraz analiza wpływu zastosowanego sposobu żywienia na wybrane parametry fizjologiczne kur, ich nieśność oraz jakość jaj.

Taste of the cat’s nature - innowacyjna mokra karma pełnoporcjowa, bazująca na całych tuszkach mysich bądź szczurzych

SFINANSOWANO ZADANIE ZE ŚRODKÓW BUDŻETU PAŃSTWA

DOFINANSOWANIE

69 824,00 zł

CAŁKOWITA WARTOŚĆ

69 824,00 zł

Celem niniejszego projektu jest opracowanie innowacyjnej i prostej w przechowywaniu mokrej karmy pełnoporcjowej dla kotów, zawierającej w swoim składzie całe tuszki mysie lub szczurze. W efekcie, karma będzie składała się nie tylko z partii mięśniowych myszy i szczurów, ale także pozostałych elementów ich tusz jak sierść, kości czy podroby, które cechują się unikalną wartością pokarmową. Karma zostanie opracowana przez studentów Koła Naukowego Zootechników i Bioinżynierów Zwierząt, Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie.  

Wykorzystanie technologii nanokapsułkowania do wzbogacania makaronów w składniki bioaktywne pochodzące z wytłoków owocowych stanowiących produkt uboczny w produkcji soków

SFINANSOWANO ZADANIE ZE ŚRODKÓW BUDŻETU PAŃSTWA

DOFINANSOWANIE

55 290,00 zł

CAŁKOWITA WARTOŚĆ

55 290,00 zł

Głównym celem projektu jest otrzymanie makaronu, którego wartości odżywcze podwyższone zostaną w wyniku wzbogacenia składnikami bioaktywnymi uzyskanymi z przemysłowych wytłoków aronii. Związki wzbogacające zamknięte zostaną w kapsułkach hydrożelowych otrzymanych na bazie naturalnych surowców  z jaja kurzego. Dzięki takiemu podejściu możliwe będzie zwiększenie biodostępności dodanych składników odżywczych, a wykorzystanie w recepturze naturalnych surowców, pozwoli na zachowania podstawowych cech technologicznych makaronu wymaganych przez konsumenta.

Opracowanie biodegradowalnych folii zawierających sferyczne nanocząstki do opakowań typu smart

SFINANSOWANO ZADANIE ZE ŚRODKÓW BUDŻETU PAŃSTWA

 

DOFINANSOWANIE

69 390,00 zł

CAŁKOWITA WARTOŚĆ

69 390,00 zł

 

Celem projektu jest opracowanie metod otrzymywania elastycznych folii biopolimerowych z kombinacji polisacharydów pochodzenia naturalnego, zawierających nanokapsułki oraz liposomy, mające pełnić funkcję nośników bioaktywnych dla związków naturalnych wykazujących absorpcję promieniowania elektromagnetycznego w zakresie światła widzialnego (VIS; 400-800 nm) i nadfioletu (UV; 200-400 nm) oraz emisję w zakresie widzialnym.

ElectroMuscAid - innowacyjna opaska do przywracania sprawności mięśni zwierząt metodą elektrostymulacji

SFINANSOWANO ZADANIE ZE ŚRODKÓW BUDŻETU PAŃSTWA

DOFINANSOWANIE

 35 000,00 zł

CAŁKOWITA WARTOŚĆ

35 000,00 zł

DATA PODPISANIA UMOWY

15.06.2024r. 

Celem projektu jest opracowanie opaski ortopedycznej i generatora impulsów elektrycznych umożliwiających samodzielne przeprowadzenie elektrostymulacji mięśni u zwierząt w okresie rehabilitacji. Urządzenie to jest przeznaczone dla zwierząt, które wymagają rehabilitacji, a terapia ta może być przeprowadzana w miejscu ich przebywania, co usprawni proces powrotu do sprawności fizycznej po kontuzjach lub zaburzeniach mięśniowo-szkieletowych.