Logo CAWP

Opracowanie technologii i uruchomienie produkcji mączek mineralnych wytworzonych z odpadów górnictwa surowców skalnych i energetyki zawodowej

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.

Projekt realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Regionalne Agendy Naukowo-Badawcze

„OPRACOWANIE TECHNOLOGII I URUCHOMIENIE PRODUKCJI MĄCZEK MINERALNYCH WYTWORZONYCH Z ODPADÓW GÓRNICTWA SUROWCÓW SKALNYCH I ENERGETYKI ZAWODOWEJ”

Okres realizacji: 01.07.2018r. – 30.06.2021r.

Wartość projektu: 4 096 268,51 zł

Wkład z Funduszy Europejskich: 3 060 268,51 zł

Skład konsorcjum:

- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Lider

- MIDAR Sp. z o.o.

Cele projektu: Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej, energooszczędnej i ekologicznej technologii recyklingu odpadów mineralnych (m.in. popiołów, szlamów, osadów z procesów technologicznych, złóż antropogenicznych).

Planowane efekty: Przetwarzanie wspomnianych odpadów pozwoli na wprowadzenie na rynek unikatowych mączek mineralnych, dedykowanych do stosowania m.in. w procesach rekultywacji gruntów zdegradowanych oraz przywracania gruntom przeznaczonym pod wieloletnią uprawę monokulturową pierwotnych właściwości fizyko-chemicznych. Produkowane mączki mineralne będą:

1) wykonane z surowców w 100% obojętnych dla środowiska;

2) charakteryzowały się niezmiennymi, wysokimi parametrami jakościowymi;

3) wytwarzane zgodnie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa i ochrony środowiska.

 

Kierownik projektu:

dr inż. Maciej Gliniak,

tel.: 12 662 46 58
e-mail: maciej.gliniak@urk.edu.pl

Opracowanie metody wytwarzania produktów piekarniczych o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy

Projekt pt.: „Opracowanie metody wytwarzania produktów piekarniczych o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Działania 4.1 Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.

Okres realizacji: 01.04.2019 r. – 31.12.2022 r.

 

Budżet projektu: 7 544 733,45 PLN

 

Skład konsorcjum:

Liderem konsorcjum jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Partnerami projektu są:

Instytut Fizjologii Roślin PAN,

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB,

HMH HARDEK MĄKA HARDEK SPÓŁKA JAWNA,

ROBERT TYRAN Piekarnia-Cukiernia.

Opis projektu:

Białka glutenowe pszenicy odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka, a jednocześnie stanowią grupę alergenów pokarmowych, które u osób z nietolerancją glutenu wywołują szereg objawów chorobowych.

Celem projektu jest opracowanie metody wytwarzania pieczywa i wyrobów cukierniczych, w których właściwości alergizujące gliadyn i glutenin zostaną obniżone o około 80%-90%, dzięki czemu wymienione klasy środków spożywczych staną się bezpieczne, zdrowe i przydatne w żywieniu osób z alergią na gluten.

Oczekiwany efekt końcowy zostanie osiągnięty przy zastosowaniu rozwiązań z zakresu genetyki/hodowli roślin, agrotechnicznym i technologicznym.

Materiałem wyjściowym do badań i opracowania finalnej technologii jest wytworzona przez członków konsorcjum forma pszenicy zwyczajnej pozbawioną silnie alergizujących frakcji białkowych z grupy α, β i ω-gliadyn (Wasko.gl-). Mąka uzyskiwana z jej ziarna wykazuje obniżone właściwości alergizujące, a zarazem lepsze parametry jakościowe.

W trakcie realizacji projektu jej materiał nasienny będzie udoskonalany metodami hodowli zachowawczej, namnażany i testowany przy różnych poziomach nawożenia azotem i siarką, co pozwoli na opracowanie metody uprawy obniżającej  dodatkowo poziom białek alergizujących w ziarniakach pszenicy bez pogorszenia właściwości technologicznych. Nasiona będą też poddawane specyficznej modyfikacji technologicznej opartej na procesie traktowania naturalnymi ekstraktami roślinnymi zawierającymi związki o właściwościach koagulujących celem obniżenia alergeniczności białek gluteninowych.

Docelową grupę odbiorców pieczywa hipoalergicznego stanowić będą osoby uczulone na białka pszenicy, w dalszej kolejności wszyscy konsumenci pieczywa.

Za część badawczą projektu odpowiedzialny będzie Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (lider projektu), Instytut Fizjologii Roślin PAN, oraz Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB. Próby technologiczne i niektóre prace badawcze będą realizowane przez partnerów przemysłowych: HMH HARDEK MĄKA HARDEK Sp. j. (Cukiernia Wadowice) oraz Piekarnię-Cukiernię Robert Tyran.

Końcowym efektem projektu będą opracowane receptury produktów cukierniczych i piekarniczych, które zostaną wdrożone na rynek na skalę półprzemysłową.

 

Zespół Projektowy:

Kierownik projektu:

prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz

telefon: 12 425 33 01

e-mail: marcin.rapacz@urk.edu.pl

 

obsługa administracyjna:

mgr inż. Sylwia Kucharska

telefon: 12 662 42 95

e-mail: sylwia.kucharska@urk.edu.pl

„Inkubator Innowacyjności 2.0”

Inkubator Innowacyjności 2.0” strona projektu 

https://inkubator2.urk.edu.pl/

Wysokojakościowe ekstrakty z roślin pochodzących z upraw metodami indoor farming pozyskane przy pomocy ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym

logotypy

Tytuł projektu: Wysokojakościowe ekstrakty z roślin pochodzących z upraw metodami indoor farming pozyskane przy pomocy ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym.

Nazwa programu: Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020, Szybka Ścieżka- Agrotech 7/1.1.1/2020

Całkowity budżet projektu: 4 385 641,13 PLN

Kwota pomocy: 3 821 562,08 PLN

Numer umowy o przyznaniu pomocy: POIR.01.01.01-00-2202/20-00

 

Okres realizacji projektu: 01.03.2021 r.- 31.12.2023 r.

Skład konsorcjum:

  • Lider projektu:

Vertigo sp. z o.o. z siedzibą w Puławach, ul. Mościckiego 1, 24-110 Puławy

  • Partnerzy projektu:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołatają w Krakowie z siedzibą w Krakowie, al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków

Sieć badawcza Łukasiewicz- Instytut Nowych Syntez Chemicznych z siedzibą w Puławach, ul. Tysiąclecia Państwa Polskiego 13 A, 24-110 Puławy

Opis projektu:

Celem projektu jest opracowanie technologii otrzymania wzbogaconych ekstraktów roślinnych, w oparciu o metody uprawy roślin w pełni kontrolowanych warunkach oraz ekstrakcji nadkrytycznym CO2. Dla wybranych 4 reprezentatywnych gatunków roślin o dużym potencjalnie prozdrowotnym. Logika połączenia procesów wynika z zapotrzebowania na wysokiej jakości surowiec dla pozyskania wysokiej jakości ekstraktu oraz zoptymalizowania tych procesów dla warunków, w których nie robiono tego wcześniej. Rezultaty projektu są innowacyjne z kilku względów- farma wertykalna zostanie wykorzystana do:

  1. wyselekcjonowanych odmian produkcji surowca roślinnego o wysokiej jakości prozdrowotnej dzięki biofortyfikacji,
  2. produkcji surowca roślinnego bez stosowania środków ochrony roślin i charakteryzującego się stabilnym składem chemicznym,
  3. całorocznej produkcji surowca w systemie ciągłym.
  4. zostanie zastosowana wysokowydajna ekstrakcja związków bioaktywnych
  5. ekstrakcja  bez stosowania rozpuszczalników chemicznych, co powoli uzyskać ekstrakty roślinne o wysokiej czystości, jakości biologicznej oraz większej powtarzalności.

Rezultat ten zostanie osiągnięty dzięki maksymalizacji zdolności produkcyjnych w kontrolowanych warunkach, maksymalizacji wykorzystania surowca roślinnego oraz przeprowadzeniu dwuetapowej ekstrakcji nadkrytycznej w celu pozyskani kompleksowych związków biologicznie aktywnych- ekstraktów pełnospektralnych.

Zespół projektowy:

  • Kierownik projektu:

prof. dr hab. inż. Sylwester Smoleń

tel.: 12 662 52 39

e-mail: sylwester.smolen@urk.edu.pl

  • Obsługa administracyjno- finansowa:

mgr Sylwia Wróbel

tel.: 12 662 42 53

e-mail: s.wrobel@urk.edu.pl

strona projektu 

https://inkubator2.urk.edu.pl/