Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020
Opracowanie technologii i uruchomienie produkcji mączek mineralnych wytworzonych z odpadów górnictwa surowców skalnych i energetyki zawodowej
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
Projekt realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Regionalne Agendy Naukowo-Badawcze
„OPRACOWANIE TECHNOLOGII I URUCHOMIENIE PRODUKCJI MĄCZEK MINERALNYCH WYTWORZONYCH Z ODPADÓW GÓRNICTWA SUROWCÓW SKALNYCH I ENERGETYKI ZAWODOWEJ”
Okres realizacji: 01.07.2018r. – 30.06.2021r.
Wartość projektu: 4 096 268,51 zł
Wkład z Funduszy Europejskich: 3 060 268,51 zł
Skład konsorcjum:
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Lider
- MIDAR Sp. z o.o.
Cele projektu: Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej, energooszczędnej i ekologicznej technologii recyklingu odpadów mineralnych (m.in. popiołów, szlamów, osadów z procesów technologicznych, złóż antropogenicznych).
Planowane efekty: Przetwarzanie wspomnianych odpadów pozwoli na wprowadzenie na rynek unikatowych mączek mineralnych, dedykowanych do stosowania m.in. w procesach rekultywacji gruntów zdegradowanych oraz przywracania gruntom przeznaczonym pod wieloletnią uprawę monokulturową pierwotnych właściwości fizyko-chemicznych. Produkowane mączki mineralne będą:
1) wykonane z surowców w 100% obojętnych dla środowiska;
2) charakteryzowały się niezmiennymi, wysokimi parametrami jakościowymi;
3) wytwarzane zgodnie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa i ochrony środowiska.
Kierownik projektu:
dr inż. Maciej Gliniak,
tel.: 12 662 46 58
e-mail: maciej.gliniak@urk.edu.pl
Opracowanie metody wytwarzania produktów piekarniczych o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy
Projekt pt.: „Opracowanie metody wytwarzania produktów piekarniczych o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Działania 4.1 Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Okres realizacji: 01.04.2019 r. – 31.12.2022 r.
Budżet projektu: 7 544 733,45 PLN
Skład konsorcjum:
Liderem konsorcjum jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Partnerami projektu są:
Instytut Fizjologii Roślin PAN,
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB,
HMH HARDEK MĄKA HARDEK SPÓŁKA JAWNA,
ROBERT TYRAN Piekarnia-Cukiernia.
Opis projektu:
Białka glutenowe pszenicy odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka, a jednocześnie stanowią grupę alergenów pokarmowych, które u osób z nietolerancją glutenu wywołują szereg objawów chorobowych.
Celem projektu jest opracowanie metody wytwarzania pieczywa i wyrobów cukierniczych, w których właściwości alergizujące gliadyn i glutenin zostaną obniżone o około 80%-90%, dzięki czemu wymienione klasy środków spożywczych staną się bezpieczne, zdrowe i przydatne w żywieniu osób z alergią na gluten.
Oczekiwany efekt końcowy zostanie osiągnięty przy zastosowaniu rozwiązań z zakresu genetyki/hodowli roślin, agrotechnicznym i technologicznym.
Materiałem wyjściowym do badań i opracowania finalnej technologii jest wytworzona przez członków konsorcjum forma pszenicy zwyczajnej pozbawioną silnie alergizujących frakcji białkowych z grupy α, β i ω-gliadyn (Wasko.gl-). Mąka uzyskiwana z jej ziarna wykazuje obniżone właściwości alergizujące, a zarazem lepsze parametry jakościowe.
W trakcie realizacji projektu jej materiał nasienny będzie udoskonalany metodami hodowli zachowawczej, namnażany i testowany przy różnych poziomach nawożenia azotem i siarką, co pozwoli na opracowanie metody uprawy obniżającej dodatkowo poziom białek alergizujących w ziarniakach pszenicy bez pogorszenia właściwości technologicznych. Nasiona będą też poddawane specyficznej modyfikacji technologicznej opartej na procesie traktowania naturalnymi ekstraktami roślinnymi zawierającymi związki o właściwościach koagulujących celem obniżenia alergeniczności białek gluteninowych.
Docelową grupę odbiorców pieczywa hipoalergicznego stanowić będą osoby uczulone na białka pszenicy, w dalszej kolejności wszyscy konsumenci pieczywa.
Za część badawczą projektu odpowiedzialny będzie Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (lider projektu), Instytut Fizjologii Roślin PAN, oraz Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB. Próby technologiczne i niektóre prace badawcze będą realizowane przez partnerów przemysłowych: HMH HARDEK MĄKA HARDEK Sp. j. (Cukiernia Wadowice) oraz Piekarnię-Cukiernię Robert Tyran.
Końcowym efektem projektu będą opracowane receptury produktów cukierniczych i piekarniczych, które zostaną wdrożone na rynek na skalę półprzemysłową.
Zespół Projektowy:
Kierownik projektu:
prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz
telefon: 12 425 33 01
e-mail: marcin.rapacz@urk.edu.pl
obsługa administracyjna:
mgr inż. Sylwia Kucharska
telefon: 12 662 42 95
e-mail: sylwia.kucharska@urk.edu.pl
„Inkubator Innowacyjności 2.0”
„Inkubator Innowacyjności 2.0” strona projektu
Wysokojakościowe ekstrakty z roślin pochodzących z upraw metodami indoor farming pozyskane przy pomocy ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym
Tytuł projektu: Wysokojakościowe ekstrakty z roślin pochodzących z upraw metodami indoor farming pozyskane przy pomocy ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym.
Nazwa programu: Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020, Szybka Ścieżka- Agrotech 7/1.1.1/2020
Całkowity budżet projektu: 4 385 641,13 PLN
Kwota pomocy: 3 821 562,08 PLN
Numer umowy o przyznaniu pomocy: POIR.01.01.01-00-2202/20-00
Okres realizacji projektu: 01.03.2021 r.- 31.12.2023 r.
Skład konsorcjum:
- Lider projektu:
Vertigo sp. z o.o. z siedzibą w Puławach, ul. Mościckiego 1, 24-110 Puławy
- Partnerzy projektu:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołatają w Krakowie z siedzibą w Krakowie, al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
Sieć badawcza Łukasiewicz- Instytut Nowych Syntez Chemicznych z siedzibą w Puławach, ul. Tysiąclecia Państwa Polskiego 13 A, 24-110 Puławy
Opis projektu:
Celem projektu jest opracowanie technologii otrzymania wzbogaconych ekstraktów roślinnych, w oparciu o metody uprawy roślin w pełni kontrolowanych warunkach oraz ekstrakcji nadkrytycznym CO2. Dla wybranych 4 reprezentatywnych gatunków roślin o dużym potencjalnie prozdrowotnym. Logika połączenia procesów wynika z zapotrzebowania na wysokiej jakości surowiec dla pozyskania wysokiej jakości ekstraktu oraz zoptymalizowania tych procesów dla warunków, w których nie robiono tego wcześniej. Rezultaty projektu są innowacyjne z kilku względów- farma wertykalna zostanie wykorzystana do:
- wyselekcjonowanych odmian produkcji surowca roślinnego o wysokiej jakości prozdrowotnej dzięki biofortyfikacji,
- produkcji surowca roślinnego bez stosowania środków ochrony roślin i charakteryzującego się stabilnym składem chemicznym,
- całorocznej produkcji surowca w systemie ciągłym.
- zostanie zastosowana wysokowydajna ekstrakcja związków bioaktywnych
- ekstrakcja bez stosowania rozpuszczalników chemicznych, co powoli uzyskać ekstrakty roślinne o wysokiej czystości, jakości biologicznej oraz większej powtarzalności.
Rezultat ten zostanie osiągnięty dzięki maksymalizacji zdolności produkcyjnych w kontrolowanych warunkach, maksymalizacji wykorzystania surowca roślinnego oraz przeprowadzeniu dwuetapowej ekstrakcji nadkrytycznej w celu pozyskani kompleksowych związków biologicznie aktywnych- ekstraktów pełnospektralnych.
Zespół projektowy:
- Kierownik projektu:
prof. dr hab. inż. Sylwester Smoleń
tel.: 12 662 52 39
e-mail: sylwester.smolen@urk.edu.pl
- Obsługa administracyjno- finansowa:
mgr Sylwia Wróbel
tel.: 12 662 42 53
e-mail: s.wrobel@urk.edu.pl
strona projektu