Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020
Technologia przedłużania okresu trwałości jabłek kierowanych na rynki zagraniczne
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
umowa nr: 00061.DDD.6509.00045.2019.09
Kierownik projektu:
dr hab. inż. Maciej Gąstoł, prof. URK
tel: 12 662 54 00
e-mail: maciej.gastol@urk.edu.pl
Obsługa administracyjno-finansowa:
Joanna Sułkowska-Nyikó, tel: 12 662 42 98
e-mail: joanna.sulkowska-nyiko@urk.edu.pl
„Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji in vitro wysokiej jakości sadzonek śnieżycy letniej (Leucojum aestivum L.) – ważnej rośliny leczniczej oraz ozdobnej”
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”
Tytuł operacji: „Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji in vitro wysokiej jakości sadzonek śnieżycy letniej (Leucojum aestivum L.) – ważnej rośliny leczniczej oraz ozdobnej”
Nazwa programu: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Działanie 16 „WSPÓŁPRACA”
Całkowity budżet operacji: 3 525 831,95 PLN
Kwota pomocy: 3 040 777,00 PLN
Numer umowy o przyznaniu pomocy: 00078.DDD.6509.00124.2022.06
Źródła finansowania operacji:
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, krajowe środki publiczne, wkład własny partnera projektu
Okres realizacji projektu: 01.04.2023 r. – 31.03.2025 r.
Projekt realizowany jest w konsorcjum o nazwie GRUPA OPERACYJNA „LEUCOJUM”, którą tworzą:
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków - Vitroflora Karol. A. Pawlak, ul. Bukowa 3, 86-065 Łochowo
Projekt jest odpowiedzią na aktualne zapotrzebowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz nowoczesne trendy w produkcji ogrodniczej. Głównym założeniem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji in vitro wysokiej jakości materiału nasadzeniowego śnieży letniej (Leucojum aestivum L.) z przeznaczeniem dla przemysłu farmaceutycznego i ogrodniczego. Cel ten zostanie osiągnięty poprzez realizację badań przemysłowych, prac rozwojowych oraz działań inwestycyjnych.
W ramach operacji podejmowane będą następujące działania: modernizacja laboratorium Vitroflory, skonstruowanie bioreaktora, dedykowanego do masowego rozmnażania śnieżycy letniej, optymalizacja wzrostu roślin, formowania cebul, biosyntezy galantaminy i likoryny w warunkach in vitro, aklimatyzacja mikrosadzonek do warunków ex vitro.
Strona internetowa Operacji: https://leucojum.urk.edu.pl/
Kierownik projektu:
dr hab. inż. Agata Ptak, prof. URK
tel.: 12 662 44 16 wew. 104
e-mail: agata.ptak@urk.edu.pl
Obsługa administracyjno-finansowa:
mgr inż. Anna Rymut
telefon: 12 662 41 98
e-mail: anna.rymut@urk.edu.pl
"Innowacyjna metoda stymulacji wegetatywnego rozmnażania roślin na przykładzie żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton) z zastosowaniem nowych inicjatorów organicznych"
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Tytuł projektu: Innowacyjna metoda stymulacji wegetatywnego rozmnażania roślin na przykładzie żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton) z zastosowaniem nowych inicjatorów organicznych.
Nazwa programu: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, VI nabór wniosków M16 Współpraca w przedmiocie opracowania i wdrożenia innowacji
Całkowity budżet operacji: 4 488 821,00 PLN
Kwota pomocy: 144 400,98 PLN
Numer umowy o przyznaniu pomocy: 00013.DDD.6509.00066.2022.09
Źródła finansowania operacji: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
Okres realizacji projektu: 22.03.2023 r. – 31.12.2024 r.
Projekt realizowany jest w konsorcjum, które tworzą:
- Original Food Sp. z o.o. z siedzibą w Nowiny 136, 37-455 Radomyśl nad Sanem
- Fieldstone Inwestments II Sp. z o.o. z siedzibą w ul. Jagiellońska 55A, 03-301 Warszawa
- Uniwersytet Rzeszowski z siedzibą al. Rejtana 16C, 35-959 Rzeszów
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie z siedzibą w al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
- Paweł Kowalski zamieszkały w ul. Strzygłowska 73F, 04-872 Warszawa
- Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale z siedzibą w ul. Suszyckich 9 36-040 Boguchwała
Nadrzędnym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej na skalę światową metody stymulacji wegetatywnego rozmnażania roślin Vaccinium macrocarpon Aiton
z zastosowaniem nowych inicjatorów organicznych. Natomiast celami szczegółowymi są:
- Opracowanie preparatu na bazie mineralnych składników pokarmowych oraz związków organicznych poprawiających jakość pobieranego materiału rozmnżeniowego.
- Określenie wpływu dolistnego preparatu polepszającego jakość pobieranego materiału rozmnżeniowego na stan odżywienia nieukorzenionych, wegetatywnych pędów żurawiny wielkoowocowej.
- Opracowanie nowego preparatu stanowiącego konglomerat substancji odżywczych oraz wyselekcjonowanych regulatorów wzrostu o działaniu stymulującym proces tworzenia i wzrostu korzeni z nieukorzenionych, wegetatywnych części roślin.
- Określenie wpływu opracowanego preparatu stymulującego proces ukorzeniania na zdolność, intensywność i parametry wytwarzanego systemu korzeniowego oraz wybrane markery biochemiczne.
- Dobór dolistnych preparatów wspomagających proces wzrostu i rozwoju roślin żurawiny wielkoowocowej w pierwszym sezonie wegetacyjnym po nasadzeniu.
- Określenie wpływu testowanych preparatorów dolistnych na wybrane parametry biometryczne oraz parametry fizjologiczne roślin żurawiny wieloowocowej.
- Opracowanie i wdrożenie innowacyjnego systemu poprawiającego wybrane parametry wody stosowanej do podlewania ukorzenianych roślin żurawiny wielkoowocowej.
- Określenie zawartości tlenu rozpuszczonego w wodzie.
- Opracowanie rozwiązania cyfrowego w postaci „inteligentnych smoków” alterujących o osiągnięciu krytycznych wartości zawartości tlenu rozpuszczonego w wodzie i konieczności załączenia systemu ozonowania.
Kierownik projektu:
prof. dr hab. inż. Maciej Kuboń
tel.: 12 662 47 06
e-mail: maciej.kubon@urk.edu.pl
Obsługa administracyjno-finansowa:
mgr inż. Elżbieta Olech
tel.: 12 662 46 99
e-mail: elzbieta.olech@urk.edu.pl
„Modyfikacja technologii chowu kurcząt brojlerów w zakresie wykorzystania autorskiej receptury paszy o poprawionym statusie antyoksydacyjnym oraz poprawy dobrostanu zwierząt i zmniejszenia obciążenia wybiegów dzięki zastosowaniu kurników mobilnych”
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
„Modyfikacja technologii chowu kurcząt brojlerów w zakresie wykorzystania autorskiej receptury paszy o poprawionym statusie antyoksydacyjnym oraz poprawy dobrostanu zwierząt i zmniejszenia obciążenia wybiegów dzięki zastosowaniu kurników mobilnych”
Operacja realizowana w ramach działania WSPÓŁPRACA
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Numer umowy o przyznaniu pomocy: 00074.DDD.6509.00115.2022.13
Grupa operacyjna/konsorcjum: PAKDRÓB
Skład grupy operacyjnej/konsorcjum:
- Ferma Drobiu Mateusz Pakuła w Jędrzejowie
- Ubojnia Drobiu PAKDRÓB Lucjan Pakuła w Jędrzejowie
- Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Kwota dofinansowania całej operacji: 2 143 003,00 zł
W tym kwota dofinansowania dla URK: 606 230,86 zł
Okres realizacji operacji: 26.04.2023 r. – 31.01.2025 r.
Cel operacji:
Celem projektu jest poprawa jakości mięsa drobiowego poprzez udoskonalenie technologii produkcji kurcząt brojlerów. W ramach operacji zostaną opracowane i wdrożone rozwiązania w zakresie:
- wykorzystania autorskiej receptury paszy o poprawionym statusie antyoksydacyjnym,
- redukcji obciążenia wybiegów poprzez zastosowanie kurników mobilnych,
- poprawy dobrostanu zwierząt przez swobodny dostęp do wybiegów.
Operacja jest podzielona na 4 etapy. Etapy 1-3 są związane z przygotowaniem zaplecza infrastruktury dla planowanych badań: kurników mobilnych, mieszalni i ubojni. Etap 4 obejmuje badania dobrostanu, jakości żywca rzeźnego, tuszek i mięsa.
Innowacyjne zastosowanie autorskiej paszy oraz kurników mobilnych do odchowu kurcząt broilerów wolno rosnących powinno:
- poprawić mikroklimat i dobrostan zwierząt przez cały czas odchowu,
- ograniczyć skutki stresu oksydacyjnego przez zwiększenie udziału niskocząsteczkowych histydyno-pochodnych dipeptydów,
- ograniczyć skalę inwazji endo-, egzopasożytów oraz oportunistycznych drobnoustrojów i przez to poprawić kondycję ptaków oraz
- przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego.
Zespół projektowy:
Kierownik projektu:
dr hab. Ewelina Węsierska, prof. URK
tel.: 12 662 48 10
e-mail: ewelina.wesierska@urk.edu.pl
Obsługa administracyjno- finansowa:
mgr Sylwia Wróbel
tel.: 12 662 41 98
e-mail: sylwia.wrobel@urk.edu.pl
„Przerób mleka wg nowej metody organizacji współpracy z rolnikami. Wprowadzenie do obrotu nowych produktów z mleka oraz produktów na bazie serwatki”
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
umowa nr: 00039.DDD.6509.00308.2022.06
„Przerób mleka wg nowej metody organizacji współpracy z rolnikami. Wprowadzenie do obrotu nowych produktów z mleka oraz produktów na bazie serwatki”
Kierownik projektu na URK:
dr hab. inż. Marek Sady, prof. URK
tel.: 12 662 48 04
e-mail: marek.sady@urk.edu.pl
Obsługa administracyjno-finansowa:
Katarzyna Bartyzel, tel.: 12 662 48 25
e-mail: katarzyna.bartyzel@urk.edu.pl