Logo CAWP

„Nowoczesne, biopolimerowe nośniki składników aktywnych - nanokapsułki wzbogacone glutationem oraz wielowarstwowe folie typu ‘smart’ ”

logotypy                         logotypy

Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER XI, umowa nr LIDER/6/0016/L-11/19/NCBR/2020.

Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Wartość projektu: 1 500 000,00 zł

Wartość dofinansowania: 1 500 000,00 zł

Okres realizacji projektu: 01.01.2021 r. – 1.01.2025 r.

 

Opis projektu:

Celem projektu jest wykorzystanie biopolimerów do opracowania dwóch rodzajów materiałów biodegradowalnych: nanokapsułek wzbogaconych w glutation oraz wielowarstwowych folii typu ‘smart’, które będą pełnić funkcję aktywnych nośników dla substancji biologicznie czynnych.

Rosnąca świadomość środowiskowa, powoduje zwiększenie zainteresowania konsumentów materiałami biodegradowalnymi, które nie mają negatywnego wpływu na środowisko.
Ze względu na członkostwo Polski w strukturach europejskich, konieczne jest dostosowanie się do panujących regulacji dotyczących gospodarki odpadami, w szczególności opakowaniowymi. Dlatego pierwsze założenie projektu dotyczy opracowania bezpiecznej dla środowiska aktywnej i/lub inteligentnej wielowarstwowej folii biopolimerowej, wydłużającej okres przydatności do spożycia i poprawiającej jakość oraz bezpieczeństwo świeżych produktów spożywczych. Proponowane rozwiązanie staje się nową ulepszoną formą minimalnego utrwalania żywności, bez negatywnego skutku dla człowieka i środowiska naturalnego.

Potencjał nanotechnologii może przyczynić się do zrewolucjonowania wielu dziedzin przemysłu. W związku z tym, drugie założenie projektu ma na celu otrzymanie innowacyjnego systemu uwalniania substancji aktywnie czynnej, glutationu, opartego na zastosowaniu biopolimerów z wykorzystaniem metody layer-by-layer. Biopolimerowe nanokapsułki wzbogacone w glutation zostaną zaaplikowane metodą elektrospinningu na wcześniej przygotowaną prozdrowotną przekąskę okołowysiłkową dedykowaną sportowcom. Opracowanie całkowicie naturalnej przekąski o optymalnym składzie do wykorzystania
w okresie okołowysiłkowym dodatkowo wzbogaconej w glutation zamknięty w biopolimerowych nanokapsułkach wkomponuje się w rosnące potrzeby rynku suplementów diety.

Zespół projektowy:

Kierownik projektu:

dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK, tel. 12 662 43 35

e-mail: ewelina.jamroz@urk.edu.pl

Obsługa administracyjno-finansowa:

dr inż. Beata Jop, tel. 12 662 42 53

e-mail: beata.jop@urk.edu.pl