Horyzont 2020
SMART STRATEGIES FOR THE TRANSITION IN COAL INTENSIVE REGIONS-TRACER
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
Projekt: „Smart strategies for the transition in coal intensive regions-TRACER”
Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020, umowa grantowa nr 836819
Okres realizacji: 01.04.2019 r. – 30.09.2022 r.
Budżet projektu: 1 999 956,25 EUR
Celem projektu TRACER jest zainicjowanie nowej i pogłębionej współpracy w zakresie badań i innowacji między docelowymi regionami, w których występuje węgiel, co ułatwi przejście
na bardziej zrównoważony system energetyczny. W perspektywie krótko i średnioterminowej współpraca przyczyni się do osiągnięcia celów określonych w różnych planach wdrażania technologii energetycznych opracowanych wspólnie przez kraje europejskie w ramach unijnego strategicznego planu w dziedzinie technologii energetycznych.
Główne działania obejmują:
- a) Mobilizację szerokiego grona zainteresowanych stron w dziewięciu regionach europejskich
w celu omówienia i uzgodnienia wspólnej wizji i priorytetów w zakresie przemiany węgla. - b) Wspólne opracowywanie strategii badań i innowacji, przemysłowych planów działania
i narzędzi wspomagających podejmowanie decyzji. - c) Identyfikację i analizę przykładów najlepszych praktyk udanych i ambitnych procesów transformacji
w regionach intensywnie eksploatujących węgiel. - d) Ocenę społeczną, środowiskową i wyzwania technologiczne.
- e) Wspieranie współpracy badawczo-innowacyjnej między regionami intensywnie wykorzystującymi węgiel w Europie i poza nią.
Zespół projektowy:
Kierownik projektu
prof. dr hab. inż. Marcin Pietrzykowski,
tel. 12 662 53 02
email: m.pietrzykowski@urk.edu.pl
Specjalista ds. administracyjno-finansowych
Sylwia Czerniejewska,
tel. 12 662 48 54
email: s.czerniejewska@urk.edu.pl
Specjalista ds. administracyjnych (pomocniczo)
mgr Dominika Cieśla , tel. 12 662 50 00
email: dominika.ciesla@urk.edu.pl
BOOSTING EUROPEAN CITIZENS KNOWLEDGE AND AWARENESS OF BIOECONOMY - BLOOM
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
Okres realizacji: 01.11.2017 r. – 31.12.2020 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020
Umowa grantowa nr 773983
Budżet projektu: 2 400 000,00 EUR
Skład konsorcjum:
- Zentrum für Soziale Innovation GMBH - Austria - KOORDYNATOR PROJEKTU
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Polska
- Centrum Nauki Kopernik - Polska
- Campus De Excelencia Internacionalen Agroalimentacion - Hiszpania
- EUN Partnership AISBL - Belgia
- Global Ecovillage Network of Europe - Niemcy
- Jyvaskylan Ammattikokeakoulu - Finlandia
- Medienwerkstatt Linz - Austria
- Oekosoziales Forum Europa - Austria
- Stichting Wageningen Research - Holandia
- Vetenskap & Allmänhet, VA - Szwecja
- Wissenschaftsladen Bonn - Bonn EV – Niemcy
- Otelo Egen- Austria
Głównym celem tego projektu jest stworzenie otwartych i świadomych dialogów, współtworzonych przez obywateli europejskich, społeczeństwo obywatelskie, sieci innowacyjne w dziedzinie biogospodarki, lokalne ośrodki badawcze, interesariuszy z biznesu i przemysłu oraz różnych szczebli administracji, w tym Komisję Europejską. BLOOM opracuje pięć hubów (społeczności wymiany dobrych praktyk), które pozwolą na iteracyjny proces, który obejmą wszystkie zainteresowane strony poprzez różne cykle rozwoju wartości, umożliwiając wzajemną wymianę i generowanie pomysłów poprzez dzielenie się wiedzą i doświadczeniami. W ramach współtworzonych warsztatów zostaną opracowane, zbadane i zatwierdzone działania informacyjne, które będą dokładnie dostosowane do regionalnych potrzeb zainteresowanych stron.
Celem projektu jest:
(a) wzrost świadomości i wiedzy na temat biogospodarki poprzez umożliwienie otwartego i świadomego dialogu w trakcie procesów innowacji dotyczących biogospodarki ,
(b) budowanie i wzmacnianie społeczności bioekonomicznej,
(c) wzmocnienie wspólnej interpretacji koncepcji, dostarczającej rzetelnego wglądu w biogospodarkę, jej praktyki, korzyści i konsekwencje ,
(d) wspieranie nauki i edukacji. Dzięki temu projekt przyczyni się do zmniejszenia istniejących barier w zakresie biogospodarki i pobudzi działania w zakresie biogospodarki na poziomie regionalnym i unijnym.
FOOD SCIENCE, TECHNOLOGY AND ENGINEERING – EUROPEAN JOINT DOCTORATE TRAINING TOWARDS KNOWLEDGE, SKILLS AND MOBILITY – EJDFOODSCI
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
Okres realizacji: 01.09.2016r. – 31.08.2020 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską w ramach programu Horyzont 2020
umowa grantowa nr 722166
Budżet projektu: 2 078 485,56 EUR
Skład konsorcjum:
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie – Polska – KOORDYNATOR PROJEKTU
- Kobenhavns Universitet - Dania
- The University of Nottingham – Wielka Brytania
- Universiteit Gent – Belgia
- Technische Universitat Berlin – Niemcy
- Katholieke Universiteit Leuven – Belgia
Partnerzy:
- FlavorActiV Limited – Wielka Brytania
- Versuchs-und Lehranstalt fur Brauerei in Berlin (VLB) EV - Niemcy
- Carlsberg AS – Dania
- Boortmalt NV - Belgia
Celem projektu jest wyszkolenie 8 młodych naukowców (ESR) w innowacyjnym, międzynarodowym programie studiów doktoranckich, aby mogli stać się najwyższej klasy specjalistami i profesjonalnymi liderami na rynku pracy, gotowymi do wprowadzania innowacji i zarządzania zaawansowanymi badaniami. Ukończenie programu szkoleniowego zapewni ESRom odpowiednią wiedzę, umiejętności i świadomość rzeczywistości naukowo-biznesowej, kluczowej dla naukowych i / lub komercyjnych projektów badawczych.
Cele szkolenia zostaną osiągnięte poprzez udział ESR w:
-specjalistycznych kursach a) z zakresu wiedzy nauk o żywności, mikrobiologii, technologii słodowania i piwowarstwa, b) doświadczenia w stosowaniu zaawansowanego technologicznie sprzętu analitycznego, c) umiejętności menedżerskich i biznesowych (umiejętności ogólne, ekonomika przemysłowa, zarządzanie projektami, projektowanie badań i analiza danych);
- międzynarodowym zespole projektu badawczego, korzystającym z udogodnień konsorcjum wieloinstytucjonalnego;
- stażach akademickich i przemysłowych
W związku z tym ESR otrzymają podwójny stopień doktora w dziedzinie nauk o żywności i / lub inżynierii. Konsorcjum najwyższej klasy uniwersytetów, instytutów i partnerów przemysłowych zapewni młodym, ambitnym i odważnym naukowcom wyjątkową okazję do wykorzystania ich potencjału. Organizacje akademickie (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Uniwersytet w Kopenhadze DK, Uniwersytet w Nottingham UK, Uniwersytet w Gandawie BE, Uniwersytet Techniczny w Berlinie DE i KU Leuven BE) będą wspierane przez partnerów: VLB Berlin DE, FlavorActiV UK , Carlsberg Group DK i Boortmalt BE, aby zapewnić zrównoważone środowisko badawczo-biznesowe.
SMALL FARMS, SMALL FOOD BUSINESSES AND SUSTAINABLE FOOD SECURITY- SALSA
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
Okres realizacji: 01.04.2016r. – 31.03.2020 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020
umowa grantowa nr 677363
Budżet projektu: 4 958 172,50 EUR
Skład konsorcjum:
- Universidade de Évora – Portugalia – KOORDYNATOR PROJEKTU
- Universita di Pisa - Włochy
- Nodibinajums Baltic Studies Centre - Łotwa
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Polska
- Highclere Consulting S.R.L. - Rumunia
- Universitat Politecnica de Valencia - Hiszpania
- International Institute for Environment and Development – Wielka Brytania
- Agricultural University of Athens - Grecja
- Universitdade de Cabo Verde – Republika Zielonego Przylądka
- University for Development Studies - Gana
- Savanah Young Farmers Network Tamale - Gana
- African Centre for Technology Studies- Kenia
- Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO - Włochy
- Coldiretti – Włochy
- The James Hutton Institute- Wielka Brytania
- Stiftelsen Rurals Institutt for Rural- Norwegia
- International Centre for Research in Agroforestry- Kenia
Głównym celem projektu SALSA jest ocena znaczenia drobnych gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. SALSA ma na celu identyfikację mechanizmów, które w różnych skalach mogą wzmocnić rolę małych gospodarstw w systemach żywnościowych, a tym samym wspierać zrównoważone bezpieczeństwo żywnościowe i żywieniowe. Projekt skupia się na ukazaniu zróżnicowania systemów żywnościowych oraz sytuacji drobnych gospodarstw rolnych w wybranych krajach Europy i Afryki. Biorąc pod uwagę gradient 30 regionów odniesienia w Europie i Afryce, uzyska zróżnicowane zrozumienie roli małych gospodarstw i małych przedsiębiorstw spożywczych w bardzo zróżnicowanych strukturach i systemach żywnościowych. SALSA opracuje i wdroży transdyscyplinarne, wieloskalowe podejście, które bazuje na odpowiednich ramach teoretycznych i analitycznych w ramach podejścia do systemów żywnościowych i łączy je, wykorzystując metody jakościowe, konsultacyjne i ilościowe. Przetestuje również nową kombinację metod i narzędzi opartych na danych (w tym technologii satelitarnych) w celu rygorystycznej oceny pod względem ilościowym wzajemnych powiązań między małymi gospodarstwami oraz innymi małymi przedsiębiorstwami spożywczymi, zwracając szczególną uwagę na czynniki ograniczające i sprzyjające. SALSA wykorzysta metody partycypacyjne na poziomie regionalnym i ustanowi bardziej globalną Wspólnotę Praktyk i platformę edukacyjną dla wielu zainteresowanych stron, opartą na platformie komunikacji i uczenia się TECA FAO.