Logo CAWP

Sustainable Trade Regimes with Europe and Africa through Mapping Innovation, New-technology and Growth-mindset – STREEMING

Okres realizacji: 01.02.2025 r. – 31.07.2028 r. (42 miesięcy)

Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont Europa

umowa grantowa nr 101182256

Budżet projektu:  4 433 773,75 EUR

Skład konsorcjum:

  • HOCHSCHULE WEIHENSTEPHAN-TRIESDORF, Niemcy – KOORDYNATOR PROJEKTU
  • WAGENINGEN UNIVERSITY, Holandia
  • UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOLLATAJA W KRAKOWIE, Polska
  • UNIVERSITE DE GABES, Tunezja
  • UNIVERSITE DU SINE SALOUM EL-HADJ IBRAHIMA NIASS, Senegal
  • UNIVERSITE DE KARA, Togo
  • JARAMOGI OGINGA ODINGA UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, Kenia
  • ARSI UNIVERSITY, Etiopia
  • UNIVERSITY OF THE FREE STATE, RPA
  • VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL, Belgia
  • WESTERN BALKANS INSTITUTE, Serbia
  • BAYERISCHE FORSCHUNGSALLIANZ BAVARIAN RESEARCH ALLIANCE GMBH, Niemcy
  • BUNDESVERBAND IT-MITTELSTAND EV, Niemcy
  • RWANDA ICT CHAMBER, Rwanda
  • GS1 GERMANY GMBH, Niemcy

Opis projektu:

Kontynent afrykański, znany ze swoich zróżnicowanych ekosystemów i żyznych ziem, odgrywa kluczową rolę w globalnych systemach żywnościowych. Pomimo bogactwa zasobów naturalnych, sektor handlu żywnością w Afryce napotyka wiele wyzwań, takich jak zmiany klimatyczne, wzrost populacji, konflikty zbrojne i bariery ekonomiczne. Problemy z logistyką i dostępem do rynków pogłębiają straty żywności po zbiorach,
a zmieniające się warunki klimatyczne zwiększają niepewność produkcji rolnej. Konflikty zakłócają działalność rolniczą i utrudniają handel, a skomplikowane regulacje handlowe oraz bariery pozataryfowe ograniczają handel wewnątrzregionalny i międzynarodowy. Bezrobocie, tymczasowość dostępnych miejsc pracy, rozwój szarej strefy oraz rosnące zniechęcenie młodzieży do poszukiwania pracy to istotne problemy wszystkich afrykańskich gospodarek. Młodzi ludzie, nie mogąc znaleźć płatnego zatrudnienia, podejmują niskiej jakości prace bez ubezpieczenia zdrowotnego czy szkoleń BHP. Znaczne wysiłki rządów nie przyniosły oczekiwanych rezultatów w aktywizacji zawodowej młodzieży, mimo że ostatnie działania doprowadziły do podpisania Afrykańskiej Umowy o Wolnym Handlu i stworzenia planu działania na rzecz wzmocnienia handlu wewnątrz-afrykańskiego.
Projekt STREAMING ma na celu opracowanie strategii, która pozwoli osiągnąć sprawiedliwe, zdrowe i przyjazne dla środowiska systemy żywnościowe, mające bezpośredni wpływ na politykę handlową w Afryce i Europie. Wspiera innowacje
w systemie żywnościowym i wzmacnia przedsiębiorczość w różnych grupach docelowych, takich jak kobiety, naukowcy, studenci i rolnicy. Połączenie podstawowych badań z praktyką ma być wspierane poprzez platformy sieciowe i huby innowacji.

 

Zespół projektowy:

Kierownik projektu

dr hab. Jakub Piecuch, prof. URK

tel. 12 662 43 53

email: jakub.piecuch@urk.edu.pl

Specjalista ds. administracyjno-finansowych

mgr inż. Sylwia Czerniejewska

tel. 12 662 48 54

email: sylwia.czerniejewska@urk.edu.pl

Recycling Locally Produced Bio-Wastes to Ensure Affordability and Availability of Innovative Bio-Based Fertilisers – ReLEAF

logotypy

Okres realizacji: 01.06.2024 r. – 31.05.2028 r.

Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont Europa

umowa grantowa nr 101156998

Budżet projektu: 7 705 978.75 EUR

Skład konsorcjum:

  • Acondicionamiento Tarrasense Associacion – Hiszpania – KOORDYNATOR PROJEKTU
  • Alma Mater Studiorum - Universita Di Bologna - Włochy
  • Rech Innov Transfert Techn Mat Fert ORG – Francja
  • Consiglio Nazionale Delle Ricerche – Włochy
  • Nova id Fct - Associacao Para a Inovacao e Desenvolvimento DA – Portugalia
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie – Polska
  • Instituto de Soldadura e Qualidade – Portugalia
  • Stichting Effost – Holandia
  • Alchemia-Nova Research & Innovation Gemeinnutzige GMBH – Austria
  • Casali Roberto – Włochy
  • Aeris Tecnologias Ambientales SL – Hiszpania
  • Nuevas Tecnologias Para el Desarrollo de Packaging y Productos Agroalimentarios Con Componente Plastica SL - Hiszpania
  • Global Omnium Medioambiente, S.L.– Hiszpania
  • Anecoop Sociedad Cooperativa – Hiszpania
  • Timac Agro Italia S.P.A – Włochy

Projekt ReLEAF opiera się na opracowaniu rozwoju i szeroko zakrojonej demonstracji (w 5 lokalizacjach demonstracyjnych technologii) zestawu technik ekstrakcji w celu wytworzenia kluczowych składników nawozów pochodzenia biologicznego (BBF) ze strumieni odpadów powszechnych w całej Europie - osadów ściekowych, odpadów z przetwórstwa rybnego i ścieków, mieszanych odpadów spożywczych i pozostałości rolno-spożywczych. Sformułowanie i produkcja (w 2 lokalizacjach) opłacalnych nawozów BBF zajmie się poważnymi kwestiami efektów zewnętrznych (tj. zależnością od zagranicznych łańcuchów dostaw (P i K) oraz zasobów opartych na ropie naftowej (N)) związanych z produkcją i stosowaniem nawozów w glebach europejskich wraz z bezpieczeństwem dostaw i waloryzacją odpadów. Badania skuteczności i możliwości odtwarzania w różnych warunkach klimatycznych i ekosystemach glebowych w 4 różnych lokalizacjach demonstracyjnych, w uzupełnieniu do działań w zakresie współtworzenia, pozwolą na regionalne zaangażowanie zainteresowanych stron w celu promowania powszechnej akceptacji, podczas gdy zaangażowanie przemysłu ułatwi szybkie zwiększenie skali i uprzemysłowienie proponowanych technologii.

 

Zespół projektowy:

Kierownik projektu

dr inż. Marcin Jewiarz, prof. URK,

tel. 12 662 46 43

email: marcin.jewiarz@urk.edu.pl 

 

Specjalista ds. administracyjno-finansowych

dr inż. Patrycja Rajtar,

tel. 12 662 48 54

email: patrycja.rajtar@urk.edu.pl

EUROPEAN RESEARCHERS’ NIGHT 2024-2025 IN MALOPOLSKA

logotypy

Projekt finansowany ze środków programu ramowego Unii Europejskiej w zakresie badań naukowych i innowacji „Horyzont Europa 2021-2027” na podstawie umowy o udzielenie dotacji nr 101162463 w ramach działania „Maria Skłodowska-Curie”

 

Projekt: „European Researchers’ Night in Malopolska”/”Europejska Noc Naukowców w Małopolsce”

Okres realizacji:  01.04.2024 r. – 31.12.2025 r. 

Budżet projektu: 299 591.88 EUR

„Europejska Noc Naukowców (ERN) w Małopolsce” organizowana jest w naszym regionie od 16 lat,
działania w ramach projektu są organizowane pod hasłem „Naukowcy wobec wyzwań współczesnego świata”,
badacze pracują nad zmierzeniem się z wyzwaniami, przed którymi stoi nasza planeta i społeczeństwo. Są to kluczowe obszary określone jako misje badawcze i innowacyjne UE oraz cele Europejskiego Zielonego Ładu.
Cel  projektu: przybliżenie społeczeństwu nauki i zawodu naukowca oraz uświadomienie społeczeństwu wpływu pracy naukowców na nasze życie codzienne, rozwijanie zainteresowania badaniami i karierą naukową u młodzieży. Skala projektu jest ogromna, aby pokazać szeroki potencjał naukowy i osiągnąć zakładane cele projektu: - ERN 2024-2025: ok. 3 000 zajęć (m.in. warsztaty interaktywne, pokazy i eksperymenty, spotkania z naukowcami, pokazy naukowe itp.), ok. 2 200 naukowców, pracowników i studentów oraz 110 kół naukowych z 30 zaangażowanych instytucji, ok. 90 000 osób weźmie udział w ERN. Projekt ma wymiar europejski: dzięki szeroko zakrojonej kampanii informacyjnej szacuje się, że co roku informacja o projekcie dotrze do ok. 5 mln osób.

Koordynator projektu: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego

Zespół projektowy na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie:

Kierownik merytoryczny projektu:

dr inż. Magdalena Frączek, prof. URK

Wydział Leśny ; Katedra Bioróżnorodności Leśnej

al. 29 Listopada 46, 31-425 Kraków

pokój nr: 919

telefon: 12 662 53 64

e-mail: magdalena.fraczek@urk.edu.pl

Specjalista ds. administracyjno-finansowych:

Oleksandra Klymenko

Centrum Administracyjnego Wsparcia Projektów

Zespół Projektów Badawczo-Rozwojowych

al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków

pokój nr: 11

telefon: 12 662 48 54

e-mail:  oleksandra.klymenko@urk.edu.pl

Developing and deploying SOC capabilities for the academic sector - a teamwork of Universities and RTOs in the CEE region

LOCALITY - Nature-positive aLgae-based fOod, agriCulture, AquacuLture and textIle producTs made in North and Baltic Sea ecosYstems” – LOCALITY

logotypy

http://www.locality-algae.eu/

Okres realizacji: 01.06.2022 r. – 31.05.2027 r.

Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont Europa

umowa grantowa nr 101112884

Budżet projektu: 9 819 477.50 EUR

Skład konsorcjum:

  • Norsk Institutt For Vannforskning – Norwegia – KOORDYNATOR PROJEKTU
  • Wageningen University - Holandia
  • Associacao Oceano Verde Laboratorio Colaborativo Para O Desenvolvimento De Tecnologias E Produtos Verdes Do Oceano – Portugalia
  • Institut De Recerca I Tecnologia Agroalimentaries – Hiszpania
  • Algaia– Francja
  • European Science Communication Institute (ESCI) GGMBH – Niemcy
  • MTÜ Civitta Foundation – Estonia
  • Proviron Holding NV – Belgia
  • Algen, Center ZA Algne Tehnologije, DOO – Słowenia
  • Nord Universitet – Norwegia
  • LGEMSynalgae B.V.– Holandia
  • EatMyPlants GmbH – Niemcy
  • Lovely Day Foods GmbH – Niemcy
  • AgriFood Lithuania DIH – Litwa
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie – Polska
  • Umea Universitet – Szwecja
  • Sparos LDA – Portugalia
  • Riasearch, Unipessoal, LDA – Portugalia
  • FBCD AS – Dania
  • Folvengaard AS – Norwegia
  • Christian-Albrechts-Universitaet Zu Kiel – Niemcy
  • Origin by Ocean – Finlandia
  • Aller Aqua Group AS – Dania
  • Viva Maris GMBH – Niemcy
  • Nordic Seafarm AB – Szwecja
  • Hoegskolan I Boras – Szwecja
  • Mounid AB – Szwecja
  • Vital Seafood AS - Norwegia

Projekt LOCALITY wdroży lokalne, innowacyjne i zrównoważone łańcuchy wartości, wspierając interakcję podmiotów łańcucha wartości alg z odpowiednimi gałęziami przemysłu wytwarzającymi strumienie odpadów. W trzech kluczowych regionach, z myślą o silnym i aktywnym biznesie, zostaną strategicznie opracowane regionalne ekosystemy, w których poprawi się obieg zamknięty i zrównoważony rozwój poprzez ponowne wykorzystanie odpadów jako składników odżywczych do uprawy alg. Ekosystemy te będą zlokalizowane w krajach graniczących z Morzem Bałtyckim i Morzem Północnym, ale będą wieloaspektowo wspierane przez innych partnerów badawczo-rozwojowych i przemysłowych doświadczonych w zrównoważonej produkcji alg. Biomasa będzie przetwarzana przy użyciu podejścia biorafineryjnego, a surowe i przetworzone składniki będą stosowane na rynkach żywności, akwakultur, rolnictwa i tekstyliów. Zintegrowana metodologia z udziałem partnerów badawczo-rozwojowych, przemysłu i MŚP będzie działać w każdym sektorze rynku w celu opracowania innowacyjnych i zrównoważonych produktów na bazie alg. Oceniona zostanie gotowość konsumentów na projektowane produkty oraz zostaną zidentyfikowane istotne ograniczenia i bariery prawne. Zostaną one ocenione i włączone do modelu biznesowego
w celu przygotowania udanej implementacji rynkowej i eksploatacji opracowanych produktów. Wdrożony zostanie plan rozpowszechniania i komunikacji w celu maksymalnego dotarcia do wszystkich zainteresowanych stron. Zaprojektowane produkty zdobędą w najbliższych latach mocną pozycję na rynku europejskim.

 

Zespół projektowy:

Kierownik projektu

dr hab. inż. Wojciech Szewczyk, prof. URK

tel. 12 662 44 17

email: wojciech.szewczyk@urk.edu.pl 

 

Specjalista ds. administracyjno-finansowych

dr inż. Patrycja Rajtar,

tel. 12 662 48 54

email: patrycja.rajtar@urk.edu.pl