Logo CAWP

Ogórkowe innowacje – zintegrowane rozwiązania B+R i GOZ w przemyśle przetwórczym

logotypy

Źródło finansowania: Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności
A2.2.1. Inwestycje we wdrażanie technologii i innowacji środowiskowych, w tym związanych z GOZ  

Całkowity budżet projektu: 13 426 668,91 PLN

Kwota finansowania dla URK: 812 624,64 PLN

Numer umowy o przyznaniu dofinansowania: KPOD.01.13-IW.10-000K/25

Okres realizacji projektu: 1.07.2025 r. – 31.10.2026 r.

Projekt realizowany jest przez konsorcjum, które tworzą:

  • Lider: Maspex Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,

Fryderyka Chopina 10, 34-100 Wadowice

  • Konsorcjant: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków

Projekt zakłada opracowanie i wdrożenie innowacyjnych technologii w przetwórstwie ogórków, zgodnych z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ). Celem jest ograniczenie strat surowca i ilości odpadów poprzez wykorzystanie ogórków niespełniających dotychczasowych norm handlowych oraz rozwój nowych produktów i metod ich wytwarzania.

 

W ramach prac badawczo-rozwojowych opracowane zostaną innowacje produktowe i procesowe, w tym:

  • sucha fermentacja ogórków bez zalewy, znacząco redukująca zużycie wody i konserwantów;
  • zastosowanie alternatywnych soli i modulatorów smaku dla zdrowszych receptur o obniżonej zawartości sodu;
  • produkcja relishu ogórkowego o czystej etykiecie (clean label), bez sztucznych dodatków, z wykorzystaniem surowca niespełniającego norm handlowych i dotychczas przeznaczanego do utylizacji.

Efektem będzie wzbogacenie oferty produktowej, zwiększenie efektywności surowcowej i ograniczenie śladu środowiskowego procesów technologicznych. Integralnym elementem projektu jest także wdrożenie rozwiązań wspierających racjonalne gospodarowanie zasobami naturalnymi, głównie wodą.

Planowane działania obejmują odzysk wody z pomp próżniowych i pasteryzatorów oraz zakup myjek do automatycznego czyszczenia skrzyniopalet i klatek.

Odzyskana woda zostanie ponownie wykorzystana do mycia posadzek i urządzeń technologicznych, co umożliwi znaczne zmniejszenie zużycia wody świeżej.

Automatyzacja procesów mycia przyczyni się również do oszczędności operacyjnych, skrócenia czasu pracy i poprawy ergonomii.

Projekt charakteryzuje się wysokim potencjałem wdrożeniowym – zaplanowane rozwiązania zostaną bezpośrednio zaadaptowane do istniejących linii technologicznych przedsiębiorstwa, co pozwoli na ich szybkie i efektywne uruchomienie. Jednocześnie, projekt wspiera cele KPO w zakresie transformacji w kierunku GOZ, podnosząc konkurencyjność przedsiębiorstwa, zmniejszając jego wpływ na środowisko oraz oferując konsumentom zdrowsze i bardziej zrównoważone produkty.

Eksperci merytoryczni:

dr hab. inż. Jacek Słupski, prof. URK

telefon: 12 662 47 54

e-mail: jacek.slupski@urk.edu.pl

dr hab. inż. Emilia Bernaś prof. URK

telefon: 12 662 47 56

e-mail: emilia.bernas@urk.edu.pl

dr Łukasz Skoczylas prof. URK

telefon: 12 662 47 64

e-mail: lukasz.skoczylas@urk.edu.pl

 

Obsługa administracyjno-finansowa:

mgr Dorota Migda

telefon: 12 662 48 54

e-mail: dorota.migda@urk.edu.pl